Četiri banke koje su se prve odazvale pozivu Koalicije za dobročinstvo - Erste banka, Eurobanka, OTP banka i Raiffesen banka - oslobodile su bankarskih provizija sve uplate koje idu na namenski račun koji je otvoren povodom Nacionalnog dana davanja, a sve donacije građana i kompanija su namenjene za kupovinu paketa osnovnih životnih namirnica za najugroženije građane u udaljenim i ugroženim područjima.

Četiri banke oslobodile bankarskih provizija donacije za hranu za ugrožene

Oslobađanje od bankarskih provizija realizovano je za fizička i pravna lica, kao i gotovinske i bezgotovinske uplate, dakle za sve grupe klijenata i sve načine plaćanja u tim bankama direktno na namenski račun Srpskog filantropskog foruma 340-11021022-90 do kraja 2021. godine. Pored ovih banaka, i AIK banka je najavila da će se priključiti ovoj inicijativi.

„Ukidanje bankarskih provizija na novčane donacije je veoma kompleksno pitanje, i na svu sreću postoji dobra volja banaka. Članice Koalicije za dobročinstvo zajednički rade sa bankama na iznalaženju rešenja. Ukidanje provizija na donacije povodom Nacionalnog dana davanja je odličan primer naše zajedničke saradnje, a pozivamo i druge banke da se priključe inicijativi i takođe ukinu provizije na donacije“, rekao je Veran Matić, direktor Srpskog filantropskog foruma.

Ukidanjem bankarskih provizija, ove četiri banke su još jednom podržale Nacionalni dan davanja kao i kampanju „Spasimo hranu, spasimo humanost“. Erste banka i Eurobanka su se na samom početku priključile kampanji ustupanjem medijskog prostora i promocijom inicijative na društvenim mrežama, dok je OTP banka podržala kampanju nizom periodičnih objava na internim i eksternim kanalima komunikacije, sa čime će nastaviti do kraja godine.

„Neke od banaka su najavile značajne donacije za Nacionalni dan davanja. Dodatno, ovim ukidanjem bankarskih provizija daje se podsticaj većem broju građana i privredi da doniraju kako bismo kupili više paketa hrane za ugrožene građane“, rekao je Veran Matić, direktor Srpskog filantropskog foruma.

Nacionalni dan davanja je ove godine posvećen donacijama hrane i podržan je kroz kampanju „Spasimo hranu, spasimo humanost“, a građani se mogu uključiti i putem onlajn donacija na Donacije.rs, kao i slanjem SMS poruke na broj 4540. Cena poruka se naplaćuje 100 dinara sa PDV-om i ista je za sve korisnike MTS-a, Telenor-a i A1 Srbija.

Na Nacionalni dan davanja, koji se tradicionalno održava 9. oktobra, na dan rođenja našeg velikog naučnika i filantropa Mihajla Pupina, biće organizovan i niz akcija doniranja hrane u odabranim Lidl marketima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Šapcu i Zaječaru.

Sedam odsto stanovništva u Srbiji, odnosno skoro pola miliona, živi na granici apsolutnog siromaštva, dok se prema procenama u Srbiji dnevno baca dva miliona kilograma hrane. Koalicija za dobročinstvo kampanjom „Spasimo hranu, spasimo humanost“ ukazuje na ovaj problem i utiče na povećanje svesti kod građana o problemu bacanja hrane i nedovoljnih donacija hrane, i takođe doprinosi unapređenju praksi koje će podstaći povećanje donacija hrane.

Nacionalni dan davanja i kampanja „Spasimo hranu, spasimo humanost“ se realizuju u sklopu Projekta za unapređenje okvira za davanje koji sprovodi Koalicija za dobročinstvo na čelu sa Fondacijom Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Za više informacija o kampanji i načinima za uključivanje možete da posetite veb sajt www.spasimohranu.rs

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti