Peti Nacionalni dan davanja u znaku donacija hrane i zahvalnosti filantropima

Beograd - 9. oktobra 2022. godine Srpski filantropski forum i Koalicija za dobročinstvo obeležili su peti po redu Nacionalni dan davanja, odajući priznanja kompanijama, organizacijama civilnog društva i medijskim kućama koji su dali najveći doprinos kampanji „Spasimo hranu, spasimo humanost“, ali i donatorima, kompanijama i pojedincima koji su se istakli na polju negovanja i promocije filantropskih vrednosti i svoju odgovornost dokazali priključujući se humanim akcijama koje je u protekloj godini pokrenuo Srpski filantropski forum.

Kompanije koje su danas dobile priznanja su podržale Nacionalni dan davanja i kampanju novčanim donacijama ili donacijama u hrani koje će biti podeljene u vidu paketa osnovnih namirnica najugroženijim građanima u Srbiji. Mnoge od ovih organizacija i kompanija su takođe podržale kampanju uključivanjem svojih zaposlenih u volonterske akcije i akcije doniranja hrane, kao i ustupajući svoj medijski prostor kako bi pomogle širenje poruka i podizanje svesti građana o problemu bacanja hrane, ali i o važnosti kontinuiranog doniranja hrane i uključivanja u akcije za pomoć najugroženijim građanima. I dok se očekuje da će u okviru ove kampanje biti sakupljeno dovoljno hrane da zadovolji osnovne potrebe hiljada građana u narednih nekoliko meseci, glavni cilj je osigurati da u budućnosti donacije hrane postanu pouzdan izvor osnovnih namirnica onima kojima su neophodne.

U okviru kampanje prikupljeno je više od 20.000 kg hrane, a kampanja se nastavlja do kraja novembra. Sve zainteresovane kompanije, mediji i organizacije koje žele da se uključe i doprinesu mogu to učiniti na mnogobrojne načine dostupne na www.spasimohranu.rs. Građanima je dostupan i SMS broj 4540 putem kojeg mogu da doniraju novac za kupovinu paketa hrane za najugroženije građane.

Dok u Srbiji, 446.000 ljudi živi na granici apsolutnog siromaštva, prema procenama u našoj zemlji se baca dva miliona kilograma hrane dnevno. Uprkos tome što se hrana sve više donira, a proizvođači hrane i trgovci žele da doniraju viškove hrane narodnim kuhinjama, bankama hrane i dobrotvornim organizacijama, količina hrane koja se donira i dalje čini samo mali deo u ukupnom višku jestive hrane dostupne u Srbiji. Prema analizi koju je sprovela Koalicija za dobročinstvo, donacije hrane u Srbiji bi mogle da budu uvećane na godišnjem nivou za vrednost od blizu 160 miliona dinara (na ukupno 700 miliona dinara), ukoliko bi bio ukinut PDV na donacije hrane.

„Iako je u poslednje dve godine zabeležen veliki skok Srbije na Svetskom indeksu davanja čak na 27. mesto, potreban je mnogo veći napor svih, od vlade koja treba da omogući zakonske okvire koji su stimulativni za razvoj dobročinstva pa preko kompanija kroz društveno odgovorno poslovanje, organizacija civilnog društva sa povećanjem broj akcija, jer raste broj onih kojima je potrebna pomoć i solidarnost na različitim nivoima“ -  rekao je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

Nacionalni dan davanja ustanovljen je pre pet godina na inicijativu Srpskog filantropskog foruma i Koalicije za dobročinstvo, uz podršku USAID-a, i prvi put je obeležen 2018. godine, 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog srpskog inovatora i filantropa, a pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Republike Srbije.

Obeležavanjem Nacionalnog dana davanja obnavljamo kulturu davanja i oživljavamo bogatu filantropsku tradiciju našeg društva. Svakim novim Nacionalnim danom davanja skrećemo pažnju javnosti na neki problem u društvu i prikupljamo sredstva za sistemsku podršku u datoj oblasti.

Koaliciju za dobročinstvo, pored Srpskog filantropskog foruma čine i Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti