Prva Novogodišnja humanitarna bašta posvećena brizi o ugroženima i čistom vazduhu

Danas je u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ svečano obeleženo otvaranje prve Novogodišnje humanitarne bašte i proglašenje najlepše okićenog stabla tokom ceremonije koju su organizovali Botanička bašta „Jevremovac“ Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Srpskim filantropskim forumom ispred Koalicije za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac.

Novogodišnja humanitarna bašta je ove godine organizovana prvi put po uzoru na botaničke bašte mnogih svetskih metropola i svojevrsni je nastavak kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“, sa ciljem da postane tradicionalna godišnja društveno odgovorna akcija. Sedam donatora - Bambi, JYSK, SGS, OTP banka Srbija, Eurobank Direktna, Privredna komora Srbije i Diplo centar je ukrasilo stabla koja će do sredine januara krasiti prostor Botaničke bašte „Jevremovac“ i tok prilikom doniralo gotovo 800.000 dinara.

„Danas smo se okupili da obeležimo prvo humanitarno kićenje četinara koje se održava pred predstojeće Novogodišnje praznike. Ovom prilikom želim da se zahvalim Osnovnoj muzičkoj školi „Nevena Popović“ iz Grocke koja nam svojim nastupom ulepšava ovaj događaj, a posebnu zahvalnost zaslužuju učesnici i organizatori ove manifestacije, ali i naši dragi gosti. Novogodišnji praznici su prilika da podelimo ono što imamo sa drugim ljudima koji nemaju i pomognemo sugrađanima i deci da praznike provedu u miru i sreći“ izjavila je dr Gordana Subakov Simić, upravnica Instituta za botaniku i botaničku baštu “Jevremovac”.

Na današnjoj svečanosti, uz prigodan muzički program, proglašeno je najlepše okićeno stablo, koje je okitila OTP Banka Srbija. Najlepše okićeno stablo odabrali su građani koji su imali priliku da glasaju u Botaničkoj bašti ili putem društvenih mreža Botaničke bašte.

Polovina ukupno prikupljenih sredstava od zakupa stabala je namenjena Botaničkoj bašti „Jevremovac“ za obnovu biljnog fonda čiji je cilj kompenzacija emisije gasova sa efektom staklene bašte koji nastaju usled uništavanja hrane. Druga polovina prikupljenih sredstava biće namenjena za kupovinu paketa hrane za najugroženije građane preko Srpskog filantropskog foruma koji je u prethodnim mesecima zajedno sa Koalicijom za dobročinstvo prikupio hranu u vrednosti više od 13,6 miliona dinara za najugroženije, tokom kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“ i Nacionalnog dana davanja.

Jelena Avramović iz USAID-a podsetila je prisutne na bogatu filantropsku istoriju Srbije, uz zahvalnost svim kompanijama i građanima koji ulažu u opšte dobro, kao i na to da je Botanička bašta „Jevremovac“ koja je i osnovana krajem 19. veka tada bila jedna od najlepših u ovom delu Evrope.

„Srpski filantropski forum, kad god je moguće svoju društvenu odgovornost vezuje i za praznične dane. Botanička bašta svakodnevno ulepšava živote deci, brojnim Beograđanima i gostima grada. Sada smo zajedno posvetili dan našoj deci, ekološkoj kulturi i lepoj i korisnoj zabavi. Želimo članstvu i našim partnerima uspešnu i solidarnu godinu“, izjavio je ovom prilikom Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

Ceremoniju proglašenja najlepšeg stabla Novogodišnje humanitarne bašte organizuju Botanička bašta „Jevremovac“ Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Srpskim filantropskim forumom ispred Koalicije za dobročinstvo koju, predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, kao deo Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira USAID. Koaliciju za dobročinstvo dodatno čine Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti