10 miliona dinara podrške obrazovanju za digitalno društvo u Srbiji

Beograd, 25. februar 2022. Na konferenciji Obrazovanje za digitalno društvo organizovanoj u okviru istoimenog projekta čija je ukupna vrednost 10 miliona dinara, a  koji realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR Fondacija u saradnji sa Centrom za promociju nauke, predstavljen je novi konkurs za nabavku opreme za srednje škole u Srbiji u vrednosti od 1.5 miliona dinara. Ohrabrujući rezultati prethodnog ciklusa projekta pokazali su važnost podrške STEM obrazovanju, pokrenuli razgovor o primerima dobre prakse i uveli u diskusiju o obrazovanju za digitalno društvo u Srbiji.

Projekat Obrazovanje za digitalno društvo je nastavak projekta Podrška STEM obrazovanju u srednjim školama koji su realizovali Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR Fondacija, uz podršku Centra za promociju nauke. Pored nabavke opreme za srednje škole, unapređenja kompetencija nastavnika, i povećanje znanja i interesovanja učenika za STEM discipline, novi projekat će omogućiti i da 120 polaznika iz Beograda koji žele da naprave prvi korak ka IT svetu dobije priliku da završi besplatni kurs prekvalifikacije u okviru neprofitne škole IT Bootcamp.

Obezbeđivanjem savremene školske opreme, usavršavanjem veština nastavnika, informisanjem, motivisanjem i umeravanjem učenika prema STEM disciplinama, kao i besplatnom prekvalifikacijom, Fondacija Ana i Vlade Divac i NCR fondacija će, tokom najavljenog projekta, pomoći učenicima i studentima da steknu veštine koje su im neophodne za profesije budućnosti i funkcionalno upotrebe znanje tokom daljeg školovanja i profesionalnog razvoja.

Projekat je započet objavljivanjem konkursa za izbor pet škola koje će dobiti novu školsku opremu. Maksimalna suma za koju škola može da konkuriše je 300.000 dinara, a sredstva mogu biti utrošena za nabavku sredstava za realizaciju savremene nastave i vannastavnih aktivnosti u STEM oblastima. Konkurs za škole je otvoren danas i trajaće do 25. marta do 16 časova, a škole mogu da se prijave na putem  linka divac.com/stem na kojem mogu da se dodatno informišu i preuzmu potrebni formular za prijavu.

„Kompanija NCR i naša NCR fondacija posvećene su saradnji sa lokalnim zajednicom kako bismo zajedno stvorili prilike za unapređenje obrazovanja. Srbija je poznata po talentovanim mladim ljudima čija su inovativnost i stručnost među najzaslužnijim faktorima razvoja sve većeg broja tehnoloških kompanija u našoj zemlji. Kako bismo zadržali tu poziciju u dinamičnom tehnološkom okruženju, neophodno je razvijati pogodan ambijent za kontinuirano usavršavanje talenata u Srbiji. Ponosni smo što naša dugogodišnja partnerstva, poput ovog sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, omogućavaju mladima da steknu i razviju STEM veštine koje su neophodne u današnjem digitalnom svetu“, rekao je Stefan Lazarević, generalni direktor NCR Srbija.

Jedan od strateških ciljeva Fondacije Divac je obezbeđenje uslova za kvalitetno odrastanje i obrazovanje dece. STEM obrazovanje obuhvata izučavanje prirodnih nauka, tehnologije, inženjerstva i matematike na interdisciplinaran način koji ima svoju merljivu i jasnu primenu. Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, istakla je da Fondacija sa partnerima već 15 godina radi na obezbeđivanju uslova za kvalitetno obrazovanje. Do sada je obnovljeno više od 100 vrtića i škola, a oko 70.000 dece dobilo je bolje uslove za odrastanje i edukaciju. 

„Ovaj projekat je nastavak dugogodišnje uspešne saradnje sa NCR Fondacijom i drago nam je da danas imamo priliku da predstavimo novi projekat i otvarimo još jedan ciklus konkursa za nabavku opreme koja je neophodna za obezbeđivanje kvalitetnijeg STEM obrazovanja u srednjim školama u Srbiji. U okviru prethodnog ciklusa konkursa donacija od 3.5 miliona dinara omogućila je da više od 7.000 učenika/ca u Srbiji ima unapređen pristup obrazovanju, a devet škola dobilo je sredstva za nabavku opreme za realizaciju savremene nastave i vannastavnih aktivnosti iz STEM oblasti. Cilj našeg partnerstva jeste da što veći broj učenika i studenata dobije kvalitetnije obrazovanje u domenu nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, i tako se uspešno pripremi za snalaženje na tržištu rada“, rekla je Ana Košel.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti