Projekti povratnika iz inostranstva biće podržani u šest opština širom Srbije

Tokom februara 2024. godine Fondacija Ana i Vlade Divac potpisala je ugovore sa 10 neformalnih grupa mladih koji će biti podržani u okviru Omladinskih fondova. Projekti vrednosti do 100.000 dinara biće realizovani na teritoriji opština Obrenovac, Prokuplje, Zaječar, Vladičin Han, Velika Plana i Kostolac i imaju za cilj poboljšanje života mladih povratnika u najrazličitijim oblastima: aktivizma i volonterizma, antidiskriminacije, kulture, sporta, povezivanja i umrežavanja, zdravlja, posebno mentalnog zdravlja, bezbednosti, obrazovanja i karijernog vođenja, zapošljavanja i slično.

Povratnici, to jest mlade osobe koje su u nekom periodu živele u inostranstvu duže od 3 meseca i nakon toga se vratile u svoju zajednicu u Srbiji, često imaju probleme sa asimilacijom i potrebna im je podrška ali i samo angažovanje njih samih da učine nešto za sebe i zajednicu. 

Većina podržanih projekata će biti implementirana u seoskim sredinama i mladi povratnici će imati priliku da u narednim mesecima poboljšaju svoje uslove za život u zajednicama kroz renoviranje prostora za mlade, sređivanje sportskih terena i organizovanje događaja.

 

Podržani projekti:

RBR

Podržani projekti

Mesto

Iznos (RSD)

1.

Uređenje sportskog igrališta u naselju Didino Selo

Kostolac

100.000

2.

Osnaži i poveži

Obrenvac

100.000

3.

Kurs pčelarstva za omladinu

Prokuplje

100.000

4.

Lepše je uz kulturu

Prokuplje

90.000

5.

Najlepše je među svojima

Prokuplje

100.000

6.

Život bez barijera

Prokuplje

100.000

7.

Omladinski klub

Velika Plana

100.000

8.

Integracija povratnika na lokalu

Vladičin Han

100.000

9.

Rastimo zajedno

Zaječar

81.961

10.

Stolovi i klupe ispod nastrešnice

Zaječar

56.160

 

Ukupna vrednost podržanih projekata mladih povratnika i projekata namenjenih povratnicima iznosiće 928.121 dinara.

Projekat Omladinski fondovi ima za cilj povećanje učešća mladih osoba i povratnika kroz dodelu bespovratnih novčanih sredstava za inicijative koje pokreću i vode mladi. Omladinski fondovi se realizuju u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti