Rezultati RAISE projekta

Predstavnici Fondacije „Ana i Vlade Divac“, UniCredit fondacije, UniCredit Banke, organizacija Novosadski humanitarni centar i Vizija, danas su predstavili rezultate zajedničkog projekta „Ruralna i poljoprivredna integracija u podržavajućoj okolini'' (RAISE).

Činjenica je da nerešeno stambeno pitanje, nezaposlenost, društvena isključenost i neinformisanost predstavljaju najveće prepreke u procesu integracije izbeglih i interno raseljenih lica u Srbiji. Upravo kako bi doprineli pružanju podrške ovoj kategoriji stanovništva u procesu njihove integracije, Fondacija „Ana i Vlade Divac“, UniCredit fondacija i UniCredit Banka pokrenuli su RAISE projekat koji se od januara 2009. godine sprovodi na teritoriji cele Srbije. Za njegovo sprovođenje UniCredit fondacija je obezbedila sredstva u iznosu od 515 hiljada evra, a zahvaljujući ovim sredstvima 139 porodica kojima je prethodno kroz inicijativu Fondacije „Ana i Vlade Divac“ rešeno stambeno pitanje, uključeno je u ovaj projekat.

Porodicama su dodeljena bespovratna sredstva (grantovi), koja je obezbedila UniCredit fondacija, u vrednosti do 2.000 evra namenjena za započinjanje aktivnosti koje bi im omogućile da budu ekonomski nezavisni. Pored finansijske pomoći, porodicama je obezbeđena podrška ekonomskih stručnjaka, agronoma i psihologa, kroz pomoć u pisanju biznis planova, stručne savete, informisanje, praćenje razvoja njihovog posla i konstantno ohrabrivanje. U najvećem broju slučajeva radi se o poljoprivrednim grantovima, dok je dodeljen i značajan broj grantova za započinjanje zanatskih i uslužnih delatnosti, kao i grantovi iz poljoprivredno-uslužne oblasti.

Klaudio Ćezario, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Banke u Srbiji je izjavio: „Ponosni smo što smo već treću godinu zaredom deo ovog izuzetno važnog projekta koji ima za cilj da skrene pažnju na jedno od najvažnijih pitanja našeg vremena - migracije. Kontinuirana podrška koju pružamo porodicama izbeglih i raseljenih lica u Srbiji u procesu njihove integracije u društvo, je još jedan dokaz naše odgovornosti i posvećenosti podsticanju održivog razvoja lokalnih zajednica u Srbiji, ali i pokazatelj strateške i dugoročne posvećenosti UniCredita ovoj zemlji i njenom stanovništvu".

Snežana Divac, predsednica Upravnog odbora Fondacije „Ana i Vlade Divac“ je izjavila: „RAISE projekat je jedan od retkih koji na sveobuhvatan način pomaže izbeglim i interno raseljenim licima da se integrišu u društvo, da se reše problemi njihovog smeštaja, nezaposlenosti i socijalne isključenosti. Srećni smo što smo u UniCredit fondaciji i UniCredit Banci pronašli dugoročne partnere i što zahvaljujući zajedničkim naporima, uspevamo da pronađemo način da ohrabrimo i podstaknemo ove porodice da krenu ispočetka i da se osamostale. Rezultati govore sami za sebe.“

 

REZULTATI „RAISE“ PROJEKTA:

Rezultati projekta su više nego zadovoljavajući i napredak porodica je očigledan u svakom pogledu:

-          90% porodica je uspešno razvilo sopstveni posao i ostvarilo prihode koji prelaze granicu siromaštva, postavši ekonomski nezavisni.

-          100% porodica se uspešno integrisalo u novu sredinu, psihološki status porodica je značajno poboljšan, kao i prihvatanje od strane nove zajednice.

Od porodica koje su nekada živele u kolektivnim centrima koje je karakterisao negativistički odnos prema svetu oko sebe, pesimizam, apatija i beznadežnost postale su porodice koje su zadovoljne, pune energije, sa vraćenim samopoštovanjem i koje su uzele život u svoje ruke i planiraju da se i dalje razvijaju.

Evropska komisija je uvrstila Projekat ruralne i poljoprivredne integracije u podržavajućoj okolini (RAISE), koji su zajedno sproveli Fondacija Ana i Vlade Divac, UniCredit fondacija i UniCredit Banka, među 20 najboljih projekata u Evropi u domenu promocije i podrške preduzetništvu i integraciji izbeglih i interno raseljenih lica. Ovo je ujedno i jedini projekat iz Jugoistočne Evrope koji se, u konkurenciji od preko 200 projekata, izdvojio kao primer dobre prakse.

 

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti