Partneri projekta: IKEA Srbija, Master card i Fondacija Ana i Vlade Divac

Žene su najugroženija grupa na tržištu rada u Srbiji. Stopa zaposlenosti muškaraca (50,0%) je značajno veća od stope zaposlenosti žena (35,0%). Rodni jaz u preduzetništvu je veoma izražen, jer su menadžeri I osnivači malih i srednjih preduzeća i dalje uglavnom muškarci (77,9%). Diskriminacija je takođe evidentna u zapošljavanju, unapređenju, platama i beneficijama, dostupnosti mogućnosti za obuku I porodiljsko odsustvo. Osiguranje pristupa redovnim prihodima kroz formalno zapošljavanje ili samozapošljavanje je ključ za obezbeđivanje ekonomske i socijalne sigurnosti žena.

Nacionalna strategija za ravnopravnost polova (2016-2020) uvodi niz mera koje će omogućiti napredak u ovoj oblasti:

Fondacija Ana i Vlade Divac je do sada kroz program za ekonomsko osnaživanje i podsticaj zapošljavanju podržala osnivanje i razvoj 1000 mikro preduzeća, poljoprivrednih gazdinstava, socijalnih preduzeća i biznisa koje vode žene. 

Kao rezultat naših aktivnosti u oblasti unapređenja uslova za zapošljavanje i razvoj preduzetništva, u saradnji sa IKEA Srbija i Master Card pokrenuli smo zajednički projekat „Ja sam ODVAŽNA!“ usmeren na podršku ekonomskom osnaživanju žena u Srbiji. Projekat ima za cilj da doprinese poboljšanju položaja žena u radnom i društvenom okruženju, gradeći ravnopravnost žena i kod kuće.Posebni ciljevi projekta su:

1) Otvaranje novih radnih mesta za žene kroz davanje grantova i mentorsku podršku,

2) Povećanje kapaciteta i veština žena za aktivno angažovanje i učešće na tržištu rada,

3) Podizanje svesti javnosti i pokretanje javne rasprave o rodnoj ravnopravnosti, održivom razvoju i međusektorskoj saradnji.

U okviru projekta realizuje se konkurs „Ja sam ODVAŽNA“  kroz koji će biti podržani biznisi osnovani od strane žena i/ili oni koje vode žene, kao i pravni subjekti koji zapošljavaju najmanje 50% žena, a koji će kroz ovaj konkurs otvoriti najmanje jedno radno mesto za žene. Osnovna delatnost pravnih subjekata koji će biti podržani je proizvodna delatnost (igračke, tekstilni proizvodi, stari zanati, hrana, pića/sokovi/sirupi, ukrasni/upotrebni predmeti, proizvodi za decu i sl).

Projekti će biti odabrani na osnovu njihovog uticaja na zapošljavanje žena, relevantnosti i kapaciteta za ostvarenje poslovnog napretka i održivosti nakon isteka projekta. Više o konkursu pogledajte OVDE. 

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti