To su DG Fashion, Ecolino, Pastai D.O.O iz Novog Sada, Udruženje Radanska ruža iz Lebana, Peđolini, Kruševac d.o.o, Ženski edukativni centar Lužničke rukotvorine, Babušnica.

Podržali smo šest ženskih preduzetničkih inicijativa u Srbiji u saradnji sa IKEA Srbija i Mastercard

U sredu, 29. maja 2019. predstavljene su dobitnice programa ekonomskog osnaživanja “Ja sam odvažna!”, koji smo pokrenuli sa kompanijama IKEA Srbija i Mastercard. Među preko 240 prijavljenih projekata, odabrano je šest ženskih preduzetničkih inicijativa koje će tokom sledećih godinu dana dobiti finansijsku, stručnu i edukativnu podršku.

Finalistkinjama su dodeljene donacije u ukupnom iznosu od 4.200.000 dinara. Namera projekta je da se mentorskim i edukativnim aktivnostima, kao i novim prilikama za poslovno umrežavanje, dodatno podrže dobitnice.

Rodna ravnopravnost je za kompaniju IKEA osnovno ljudsko pravo, a rodno izbalansirani timovi dokazano su uspešniji i kreativniji. Ipak, nije dovoljno podsticati rodnu ravnopravnost isključivo u sopstvenoj kompaniji i zato želimo da doprinesemo osnaživanju ravnopravnosti u društvu. Naš uticaj je snažniji kada to činimo u partnerstvu s drugima i veliko mi je zadovoljstvo da ovim projektom, nadam se, doprinesemo osnaživanju preduzetnica, rastu njihovog preduzetništva i dodatnom zapošljavanju”, istakla je Hilde van Krikinge, direktorka korporativnih komunikacija i održivog razvoja u kompaniji IKEA Jugoistočna Evropa.

“Različitost je jedna od ključnih vrednosti svake kompanije i pomaže im da se takmiče u kompleksnom ne samo globalnom već i lokalnom tržištu koje se stalno menja. Osnaživanje žena i devojaka ključno je za ekonomski rast, političku stabilnost i transformaciju društva, jer kada žene i devojke nisu dovoljno integrisane u sistem, globalna zajednica gubi veštine, ideje i perspektive koje su ključne u suočavanju sa globalnim izazovima i novim mogućnostima. Za našu zajednicu, stvaranje jednakih prilika za oba pola je - neprocenjivo“, poručila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košel podvukla je važnost udruživanja kako bi se osnažilo žensko preduzetništvo. „Najbolje rezultate postižemo kada radimo zajedno u partnerstvima s biznis sektorom i ovaj projekat predstavlja primer dobre prakse kako udruživanjem možemo da utičemo na kreiranje povoljnijeg okruženja za podršku ženskom preduzetništvu i većem učešću žena na tržištu rada“, dodala je.

Jedno od pobedničkih preduzeća je i udruženje Lužničkih rukotvorina iz Babušnice. Njihova predsednica, Karolina Stamenković, izjavila je na dodeli nagrada: „Veoma smo ponosni što smo baš mi jedno od 240 udruženja koja su se sa ostalim preduzetnicama našle u finalnom izboru konkursa Ja sam odvažna. Mnogo nam znači i to što ćemo osim finansijske dobiti i besplatnu stručnu podršku u vidu edukacija i mentorstva koje će nam pomoći da povećamo produktivnost i unapredimo poslovanje. Finansijsku donaciju iskoristićemo za kupovinu hidroprese i hladnjače i time kompletirati opremu koja nam je potrebna za proizvodnju.“

U sklopu događaja, održana je i stručna rasprava “Hrabar put ka održivosti: Kako bolje i zajednički odgovoriti na potrebe žena preduzetnica” na kojoj je istaknuto kako je preduzetnicama uz finansijsku važna i edukativna i mentorska podrška.

Projekt “Odvažna” pokrenut je 1. novembra 2018. godine u cilju pružanja stručne i finansijske podrške ženama u preduzetništvu, posebno projektima koji doprinose ekonomskom osnaživanju žena u nerazvijenim sredinama, odnosno preduzetnicama koje pripadaju marginalizovanim grupama.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti