IKEA Srbija i Fondacija Ana i Vlade Divac već drugu godinu za redom pružaju podršku preduzetnicama širom Srbije. Cilj projekta "Ja sam Odvažna!" je ekonomsko osnaživanje žena u Srbiji, kroz podršku malim biznisima koje su započele i/ili vode žene.

Fondacija Ana i Vlade Divac i kompanija IKEA Srbija podržale pet ženskih preduzetničkih inicijativa u okviru projekta „JA SAM ODVAŽNA"

Beograd, 3. decembar 2020. - U okviru konkursa „Ja sam odvažna“, koji realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac i IKEA Srbija, izabrano je pet preduzetnica koje će dobiti dobiti finansijsku, stručnu i edukativnu podršku za razvoj poslovanja, u ukupnom iznosu od 3 miliona dinara.

IKEA Srbija i Fondacija Ana i Vlade Divac već drugu godinu za redom pružaju podršku preduzetnicama širom Srbije. Cilj projekta “Ja sam Odvažna!” je ekonomsko osnaživanje žena u Srbiji, kroz podršku malim biznisima koje su započele i/ili vode žene. Od 142 pristigle prijave, odabrano je pet ženskih preduzetničkih inicijativa koje će tokom sledećih godinu dana dobiti finansijsku, stručnu i edukativnu podršku. Ukupan fond finansijske podrške za odabrane finaliste iznosi 3 miliona dinara, a preduzetnice će je iskoristiti da nabavku opreme za rad, uvođenje novih proizvoda ili sertifikaciju proizvodnje, otvoranje ili očuvanje radnih mesta. Sve odabrane incijative su i promoteri odgovornog odnosa prema zdravlju i prirodi.

Tako će Spelta Jevtić iz Bačkog Gradišta unaprediti proizvodnju kora od spelte, Pekara Ključ iz Beograda uvesti potpuno novu liniju zdravih voćnih barova, a Slatka jesen iz Požege praviti inovativne voćne namaze za slana jela. Zahvaljujući ovoj podršci, Nanin recept sa juga započeće proizvodnju hladno ceđenih sokova od divlje borovnice, a Real Red Raspberry iz Bečeja sertifikaciju premium prozvoda od maline, kako bi unapredio pristup stranim tržištima.

IKEA Jugoistočna Evropa, kompanija u okviru koje posluje IKEA Srbija, istinski je posvećena postizanju višeg stepena ravnopravnosti i aktivnom doprinosu unapređenju društva. Na ovom putovanju koje za cilj ima rodnu ravnopravnost, svake godine, među brojnim inicijativama, podržavamo i preduzetnice. Želja nam je da ženama, naročito onima iz ranjivih kategorija, omogućimo da imaju održiv prihod i ostvare svoje preduzetničke potencijale. Upravo to je i cilj konkursa „Ja sam odvažna“, koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac“, kaže Aldo Lele, menadžer za održivost kompanije IKEA Jugoistočna Evropa.

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košel istakla je značaj podrške ženama u Srbiji, posebno imajući u vidu novonastale ekonomske probleme: „Sa našim partnerom, kompanijom IKEA Srbija se već više godina borimo protiv diskriminacije žena u poslovnom i privatnom okruženju, a ovaj projekat predstavlja važan deo te borbe. Sa zadovoljstvom nastavljamo podršku preduzetnicama, posebno imajući u vidu trenutnu krizu izazvanu pandemijom virusa COVID 19 i neizvesnu situaciju u kojoj se našao veliki broj malih biznisa u Srbiji. Zaista smo ponosni što smo u prilici da udruživanjem civilnog i biznis sektora utičemo na podršku ženskom preduzetništvu i većem učešću žena na tržištu rada.“

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti