Predstavljanje rezultata drugog istraživanja o stavovima građana prema izbeglicama i migrantima

Predstavljanje rezultata drugog istraživanja o stavovima građana prema izbeglicama i migrantima

GRAĐANI SRBIJE NASTAVLJAJU DA SAOSEĆAJU SA IZBEGLICAMA I MIGRANTIMA

Beograd, 9. februar, 2017 - Prema rezultatima drugog istraživanja o stavovima građana Srbije prema evropskim migracijama i izbegličkoj krizi, 47 odsto građana ima pozitivan stav prema izbeglicama i migrantima, 34 odsto njih negativan, dok je 18,5 odsto građana neutralno.

„U proteklih šest meseci, između prvog i drugog istraživanja, veliki procenat ispitanika je imao direktan kontakt sa izbeglicama i migrantima. To objašnjava manji broj neopredeljenih u stavovima, i malo veći broj onih koji sada imaju negativan stav prema izbeglicama i migrantima. Ipak, preko 90 odsto ispitanika u opštinama na jugu Srbije i dalje ima pozitivan stav prema izbeglicama i migrantima, “ rekao je Miloš Živković, koordinator projekta u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

 

 

Drugo istraživanje je sprovedeno tokom decembra 2016. godine u Beogradu i sedam opština najviše pogođenih izbegličkom krizom (Subotica, Šid, Lajkovac, Sjenica, Tutin, Preševo, Dimitrovgrad) u okviru projekta „Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu“ koji sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

„Velika većina ispitanika smatra da je Srbija bolje prihvatila izbeglice i migrante u odnosu na druge zemlje sa Balkanske rute, “ rekao je Marko Lazović, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja ProPozitiv.

Za više informacija, kontaktirajte Anicu Divac, predstavnika za medije Fondacije Ana i Vlade Divac, na [email protected],  +381 60 310 33 56. Celokupno istraživanje možete preuzeti na sajtu www.divac.com.

Tagovi

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti