Održan peti Forum socijalnih inovacija uz podršku USAID


Beograd, 17. maj 2018. - Ovogodišnji, peti po redu Forum socijalnih inovacija, okupio je preko 150 učesnika iz civilnog, privatnog i javnog sektora iz 11 država. Ovogodišnji Forum je održan uz podršku USAID-a i Programa za zapošljavanje i socijalne inovacije Evropske Unije (EASI) i bio je posvećen Budućnosti ulaganja u socijalna preduzeća u Srbiji i Centralno-istočnoj Evropi.

Nakon uvodnog obraćanja organizatora i donatora, prvi panel na konferenciji bio je posvećen ekosistemu za filantropiju i ulaganju u socijalna preduzeća u Srbiji. Na početku panela predstavljeni su rezultati istraživanja koje je Smart kolektiv sproveo tokom 2017. godine i koje je između ostalog potvrdilo da je jedan od najvećih problema socijalnih preduzeća nedostatak izvora finansiranja. U tom svetlu, u drugom delu panela vođena je diskusija o tome kako podstaći i poboljšati atmosferu davanja u Srbiji.

U diskusiji su učestvovali Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, Veran Matić, direktor Fonda B92, Biljana Dakić-Đorđević, izvršna direktorka Trag Fondacije, Igor Kojčić, predsednik upravnog odbora socijalnog preduzeća Agro Iris i projektni menadžer Inicijative za razvoj i saradnju (IDC), Sonja Konakov Svirčev, ekspertkinja za društveno odgovorno poslovanje Erste Banke. Moderator je bio Žarko Šunderić, direktor Centra za socijalnu politiku.

Forum socijalnih inovacija 2018 održan je u Cetinjskoj ulici u Beogradu. Glavni program konferencije održan je u Marsh open space-u, dok su se paralelne sesije i radionice održavale u prostoru prostora Polet.

Tokom pauze za ručak, tradicionalno je održan i Sajam socijalnih preduzeća gde su posetioci imali prilike da kupe proizvode socijalnih preduzeća i bliže se upoznaju sa njihovim radom. 

Pored glavnog programa, održani su i dodatni sadržaji u vidu radionica, sastanaka i Sajma socijalnih preduzeća, a nakon konferencije održan je koktel gde je u neformalnoj atmosferi obeleženo 15 godina rada Smart kolektiva.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti