„Trka dobrote" na 2. Beogradskom polumaratonu
„Trka dobrote" na 2. Beogradskom polumaratonu

Na predlog organizacija civilnog društva koje su dugoročno posvećene razvoju filantropije i pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Republike Srbije i predsednice Saveta za filantropiju Ane Brnabić, ovogodišnji Beogradski polumaraton biće održan u znaku dobročinstva pod sloganom „Trka dobrote“.

 

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare povodom 2. Beogradskog polumaratona da je jedan od najvažnijih aspekata ove trke poruka da zdravi stilovi života nemaju alternativu. Druga trka Beogradskog polumaratona promovisaće filantropiju i biće održana pod sloganom „Trka dobrote”, a zakazana je za nedelju 30. septembar.

Radojičić je istakao da je Beogradski maraton postao brend, ne samo u Srbiji, već i u svetu, ali i izrazio mišljenje da polumaratonsku trku očekuje slična budućnost. 

- Događaj povodom kojeg smo se danas okupili je zaista lep, ali i značajan zbog mnogo razloga. Pred nama je drugi Beogradski polumaraton, koji ove godine nosi ime „Trka dobrote”. Naš grad je poznat kao grad dobročinstva, ali je ova trka još jedan način za promovisanje takvog ponašanja - rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, maraton šalje poruku da je zdrav način života od velike važnosti, kao i da je svakodnevna fizička aktivnost siguran put ka zdravlju.

- Želimo da ta poruka ostane među sugrađanima, da ih podseća na važnost fizičke aktivnosti. Uostalom, 30 minuta trčanja dnevno garantuje zdravstveni boljitak više nego bilo šta drugo. Pored svega toga želimo da pošaljemo još jednu poruku, a to je da hoćemo da pomognemo „Petnicu” i ustanove sličnog tipa, kako bismo talentovanoj deci omogućili da naprave iskorak i unaprede svoj naučno-istraživački rad. Moj zadatak kao gradonačelnika Beograda, jeste da pozovem sve Beograđane, ali i institucije koje su u prilici da učestvuju. Učestvovanjem u trci, ali i doniranjem, pojedinci i kolektivi doprineće uspehu ove sjajne akcije - zaključio je Radojičić.

Član Upravnog Odbora Srpskog filantropskog foruma Veran Matić naglasio je značaj društveno odgovornog poslovanja kroz primer Beogradskog Maratona koji svojom praksom godinama unazad širi duh dobročinstva i solidarnosti.

Na inicijativu Srpskog filantropskog foruma i organizacija civilnog društva koje, uz finansijsku podršku USAID-a, zejednički realizuju Projekat za unapređenje okvira za davanje, ove godine je ustanovljen Nacionalni dan davanja koji će se obeležavati svakog 9. oktobra. Ove godine, Nacionalni dan davanja biće usmeren na podršku i promociju strateških davanja i to u oblast od koje zavisi budućnost naše zemlje -  u nauku i obrazovanje, rekao je Matić i dodao da oni koji iz bilo kog razloga ne trče polumaraton, moći će da se priključe doniranju putem SMS poruka na broj 4540 i tako pomognu našu najtalentovaniju decu koja pohađaju programe Petnice.

On je pozvao kompanije i pojedince da prilikom prijave za učestvovanje na Beogradskom Polumaratonu izaberu humanitarni paket i podrže kupovinu inovativnog uređaja za Petnicu uz pomoć kojeg će naši budući naučnici razvijati svoje potencijale i efikasnije dolaziti do inovativnih naučnih rešenja u više oblasti.

Direktor Istraživačke stanice „Petnica” Vigor Majić rekao je da je poziv toj instituciji da bude deo Beogradskog polumaratona predstavljao prijatno iznenađenje.

- Za nas je to svakako velika čast. Petnica najvećim delom živi od donacija, sponzora, fondova i dobre volje pojedinaca i preduzeća - rekao je Majić i podsetio da je Grad Beograd imao izuzetno važnu ulogu u osnivanju ove institucije.

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić je zahvalio gradu Beogradu na dugogodišnjoj podršci u organizaciji Beogradskog maratona i Beogradskog polumaratona i rekao da je za trku trenutno prijavljeno blizu 3000 učesnika.

Nikolić je pomuno da online prijavljivanje za 2. Beogradski polumaraton traje do 26.09. ali i da će biti nastavljeno u Prijavnom centru koji će se nalaziti u Domu omladine Beograda 28. i 29. septembra i raditi u periodu od 9-19h. 

Nikolić je zaključio da oni koji žele da podrže „Trku dobrote“ i postanu donatori to mogu da učine odabirom posebnog trkačkog paketa na sajtu Beogradskog maratona kao i da pošalju poruku na broj 4540 na svim mrežama u Srbiji.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti