Prvih 10 godina zalaganja za društveno odgovorno poslovanje u Srbiji

Forum za odgovorno poslovanje obeležio je u petak, 7. decembra, 10 godina rada i zalaganja da se javni, privatni i civilni sektor udruže u stvaranju boljeg društva. Tokom gala večeri kojom je obeležen ovaj jubilej, pod sloganom DESET GODINA PRVI, kompanijama su uručena priznanja za doprinos razvoju društveno odgovornog poslovanja u Srbiji.

U formalnom delu programa obratili su se Majk de la Rosa, direktor misije USAID-a u Srbiji, Nj.E. Denis Kif, Ambasador Kraljevine Velike Britanije, Nj.E. Jan Lundin, Ambasador Kraljevine Švedske, Nj.E. Henk van den Dool, Ambasador Kraljevine Holandije, Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne upravne i lokalne samouprave, potom Svetoslav Atanasov, Generalni menadžer kompanije Coca-Cola HBC Srbija i Crna gora, Predrag Mihajlović, Predsednik IO Vojvođanske banke i predstavnici brojnih partnerskih organizacija i institucija.

Neven Marinović, direktor Smart kolektiva i izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje, predstavio je istraživanje o stanju društveno odgovornog poslovanja u malim i srednjim preduzećima. Rezultati su pokazali da su glavna očekivanja i potrebe MSP kada je ova tema u pitanju, olakšan pristup finansiranju za MSP koje integrišu CSR u svoje poslovanje, dostupnost alata i mehanizama za menadžment i razvoj održivog poslovanja, povezivanje MSP sa liderima iz korporativnog sektora, kao i promocija dobrih praksi.

Forum za odgovorno poslovanje od početka je podržavao razvoj socijalnog preduzetništva, pa je tako i kroz ovaj događaj pružena konkretna podrška socijalnim preduzećima. Na početku događaja, učesnici su imali priliku da fotografisanjem pošalju lične poruke o tome šta je #važno kako bi društvo u kome svi živimo i radimo bilo bolje, a zahvaljujući njihovoj aktivnosti i ispunjenom cilju za dostizanjem određenog broja fotografija, UniCredit banka podržala je sa 100.000.- dinara udruženje Atina i socijalno preduzeće „Bagel Bejgl“, koje ekonomski osnažuje žene žrtve trgovine ljudima.

Podrška socijalnim preduzećima pružena je i kroz kupovinu njihovih proizvoda za šta je sredstva obezbedila Eurobanka. U poklon paketu za sve učesnike našle su se šolje koje je izradilo socijalno preduzeće Kvart studio, začini koje proizvodi Chrono iz Leskovca, čoko malina koju pravi Naša kuća, novogodišnje čestitke preduzeća Neostart, kozmetika Sofi,…

Tokom događaja, na Twitter-u i Instagramu pod pokroviteljstvom Erste Banke putem hashtagova #desetgodinaprvi i #verujusebe, sakupljana je podrška za novoosnovano preduzeće „Ruke“ iz Pančeva, kojima je na kraju večeri, Erste Banka donirala 100.000.- dinara za kupovinu alata za opremanje krojačke radionice.

Događaj je realizovan kao deo Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Koaliciju čine Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.  Podršku događaju pružile su i kompanije CRH, Coca-Cola HBC Srbija i Crna gora, Delta holding, Societe Generale Srbija, Vip mobile i Vojvođanska banka.

Izvor: odgovornoposlovanje.rs

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti