Budućnost davanja su građani i fondacije, zaključak je istraživanja o filantropiji, po kome više od 30 odsto građana prepoznaje istaknute pojedince kao one koji najviše daju za opšte dobro, a čak 46 odsto građana spremno je da donira domaćoj fondaciji.

Nacionalna konferencija o filantropiji

Naš partner iz Koalicije, Trag fondacija, organizovala je 19. i 20. novembra prvu godišnju Nacionalnu konferenciju o filantropiji: Budućnost davanja. Ovaj događaj predstavlja platformu za unapređenje dijaloga i saradnje u oblasti razvoja filantropije, između Vlade, civilnog i poslovnog sektora.

Na konferenciji su se prisutnima obratili, Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije, Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Majk de la Rosa, direktor misije USAID u Srbiji.

Teme za diskusiju, između ostalog, uključuju aktuelni pravni i fiskalni okvir za razvoj podsticajnog i transparentnog davanja za opšte dobro od strane pravnih lica i pojedinaca, ulogu novoosnovanog Saveta za filantropiju pri kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije, koncept investiranja kao legitimne filantropske prakse, iskustva sa investiranjem u socijalna preduzeća i crowdfundingom, kao i iskustva u razvoju filantropije u lokalnim zajednicama u regionu.

Konferenciji je prisustvovalo oko 120 predstavnika neprofitnog sektora, poslovnog sektora, medija i države. Na panelima su govorili direktori i programski menadžeri najvećih neprofitnih organizacija, CSR i social banking eksperti, advokati i stručnjaci za neprofitne kampanje.

Istraživanja o stanju filantropije u Srbiji ukazuju na to da su građani i kompanije sve spremniji da doniraju za opšte dobro i podrže inicijative u svojim zajednicama. Drago nam je što se stvaraju uslovi da se, kroz privatno-javna partnerstva, pokrene dijalog o izgradnji podržavajućeg pravnog i fiskalnog okvira za davanja za opšte dobro, što će pružiti dodatni podsticaj ovim pozitivnim filantropskim trendovima rekla je Biljana Dakić-Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije.

Na konferenciji je Fondacija predstavila istraživanje o davanjima u dijaspori, dok početku konferencije prisutnima obratila i Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac: Fondacija Ana i Vlade Divac je veoma posvećena transparentosti i promociju svih svojih aktivnosti. Poverenje građana se mora graditi. Ponosni smo na poverenje koje nam građani i građanke ukazuju, i ponosni smo na činjenicu da je recimo u 2014. godini udeo individualnih i korporativnih donacija u budžetu fondacije bio čak 70%  - 1.460.000 dolara, od toga više od pola - 758.000 od pojedinaca.To ipak pokazuje veliko poverenje, kako dijaspore, tako i donatora iz Srbije.

Konferencija je deo Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj - USAID, a koji sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti