Istraživačka stanica Petnica dobila inovativan spetkrometar u akciji povodom Nacionalnog dana davanja
 

Spektometar je kupljen sredstvima koja su prikupljena tokom Nacionalnog dana davanja 2018. (ustanovljenog na incijativu Srpskog filantropskog foruma) u okviru kojeg su pojedinci, kompanije i organizacije civilnog društva prikupile više od 3,2 miliona dinara. 

Spektrometar je inovativan multifunkcionalni mobilni uređaj koji jednostavno identifikuje hemijske supstance i sastav uzoraka. Svake godine će oko 400 polaznika Istraživačke stanice Petnica moći da koristi spektrometar koji će im pomoći u razvoju inovativnih ideja i povećati interesovanje za nauku. 

Ovaj događaj je deo Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Koalicija za dobročinstvo i Savet za filantropiju kojim predsedava predsednik Vlade Ana Branabić organizovali su svečano uručenje spektrometra Istraživačkoj stanici Petnica. Događaju su prisustvovali Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije, Majk de la Rosa, direktor misije USAIDa u Srbiji, Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica i Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti