"Žive knjige" u Obrenovcu u okviru aktivnosti "Slavimo raznolikost"

Lokalne zajednice u kojima se nalaze prihvatni centri za migrante, kao i sami korisnici prihvatnih centara, suočavaju se često sa mnogim izazovima. Zato Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Oxfam-om realizuje  Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji pokrenute aktivnosti pod sloganom “Slavimo raznolikost” u Obrenovcu i Šidu.

U prihvatnom centru Obrenovac trenutno boravi oko 640 migranata, dok u Šidu boravi 115 migranata - uglavnom porodica i maloletne dece, od kojih 25 dece školskog uzrasta uspešno pohađa škole u Šidu zajedno sa lokalnom decom. U prihvatnim centrima kod Šida, Principovac i Adaševci, boravi još 639 migranata. U Srbiji je trenutno u svim prihvatnim i centrima za azil smešteno oko 3.100 migranata od kojih većina čeka da ode dalje, uglavnom u zemlje Zapadne Evrope.

 Uz druženje i razgovor sa migrantima i izbeglicama, stanovnicima Obrenovca, predstavnicima nadležnih institucija i organizacija u Obrenovcu su predstavljene ove aktivnosti koje se realizuju u obliku sportskih događaja, eko akcija i medijskih događaja, pre svega - živih knjiga.

Predstavnici medija i građani Obrenovca i okoline imali su priliku da prvi put prisustvuju i događaju pod nazivom “Žive knjige” - konceptu koji podrazumeva ljude kao knjige koje imaju svoje naslove. U ovom, prvom u nizu događaja “Žive knjige”, korisnici Prihvatnog centra u Obrenovcu činili su svojevrsnu živu biblioteku, a posetioci I novinari su ih “čitali” kroz formalan/neformalan razgovor i diskusiju uz asistenciju prevodioca.

„Verujem da svaka ljudska priča zaslužuje da se čuje i razume i to sa svim kompleksnostima i raznolikostima koje nosi. Izabrali smo interesantan pristup - žive knjige, koji će nas uvući u svet priča i razgovora. Okupili smo se danas ovde da pomognemo da se čuje glas onih koje često niko ne čuje i da njihove priče podelimo i sa predstavnicima medija“, izjavila je Brigite Kuhar, predstavnica Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Cilj “Živih knjiga” je da umanji izazove sa kojima se suočavaju migrantska i lokalna populacija, kao i da se stvori zajednički prostor za komunikaciju i razmenu iskustava. Uz migrante kao knjige, podiže se svest lokalnog stanovništva o iskustvima migranata, njihovim potrebama i željama.

„U Srbiji sam više od dve godine, u prihvatnom centru u Obrenovcu, gde sam učestvovao u brojnim aktivnostima „Social Cafe“ koje je organizovala Fondacija. Želja mi je da stignem do Francuske gde su mi prijatelji“, podelio je sa „čitaocima“ svoju priču Faruk Khan (26) iz Pakistana.

Marko Savio, direktor konzorcijuma koji čine organizacije Care, Caritas i Oxfam, takođe se obratio prisutnim novinarima i posetiocima: „Uloga civilnog društva je bila ključna za podršku svima koji su dolazili u Srbiju od početka mgrantske krize 2015. Mnoge lokalne i pojedine međunarodne organizacije su stekle iskustvo i znanje o tome kako efikasno da podrže sve u pokretu, uključujući i zaštitu za sve one kojima je potrebna. Tokom poslednje dve godine uloga civilnog društva u odgovoru na migrantsku krizu kontinuirano se smanjuje. Zabrinuti smo da će, od 2020. godine uloga civilnog društva biti mala ako je uopšte bude“.

Miroslav Luburić iz Fondacije Ana i Vlade Divac, koja sprovodi aktivnosti pod sloganom „Slavimo raznolikost“ istakao je ulogu Evropske unije u pomoći Srbiji kada je u pitanju rešavanje izazova u vezi sa migrantskom krizom i zahvalio se na pomoći za aktivnosti „Slavimo raznolikost“ organizaciji Oxfam i Evropskoj delegaciji u Republici Srbiji, kao i predstavnicima lokalne vlasti u Obrenovcu na dosadašnjoj saradnji u mnogim projektima koje je Fondacija realizovala u ovoj opštini.

Aktivnosti pod sloganom “Slavimo raznolikost“ koje podrazumevaju sportske i eko akcije kao i „žive knjige“ počele su u junu 2019. godine i imaju za cilj da ojačaju zajedništvo i stvore zajednički prostor za migrante i izbeglice i lokalno stanovništvo u Srbiji, sa manje predrasuda, a više razumevanja i saradnje.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti