Aktivnosti "Slavimo raznolikost" spajaju lokalno stanovništvo i migrante

 

Niš, kao najveći grad na jugu Srbije, izabran je za razgovor o migrantskoj krizi u Srbiji, kako bismo medijima predstavili podatke i informacije o migrantima i lokalnim zajednicama koje se nose sa ovim izazovom u
našoj zemlji.

Zato se u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji realizuju aktivnosti “Slavimo raznolikost” koje obuhvataju raznovrsne aktivnosti koje podrazumevaju interakciju lokalnog stanovništva i migranata, od ekoloških, sportskih aktivnosti do razgovora o sasvim ličnim i temama iz svakodnevnog života.

Uloga civilnog društva je bila ključna za podršku svima koji su dolazili u Srbiju od početka mgrantske krize 2015. Mnoge lokalne i pojedine međunarodne organizacije su stekle iskustvo i znanje o tome kako efikasno da podrže sve u pokretu, uključujući i zaštitu za sve one kojima je potrebna. Tokom poslednje dve godine uloga civilnog društva u odgovoru na migrantsku krizu kontinuirano se smanjuje. Zabrinuti smo da će, od 2020. godine uloga civilnog društva biti mala ako je uopšte bude, izjavila je Marija Tomić, predstavnica organizacije Oxfam.

Miroslav Luburić iz Fondacije Ana i Vlade Divac, koja sprovodi aktivnosti „Slavimo raznolikost“ istakao je ulogu Evropske unije u pomoći Srbiji kada je u pitanju rešavanje izazova u vezi sa migrantskom krizom i zahvalio se na pomoći za aktivnosti „Slavimo raznolikost“ organizaciji Oxfam i
Evropskoj delegaciji u Republici Srbiji, kao i predstavnicima medija u Nišu i regionu na dosadašnjoj podršci u mnogim projektima koje je Fondacija realizovala.

U Srbiji je trenutno u prihvatnim i centrima za azil smešteno nešto manje od 2800 migranata od kojih većina čeka da nastavi put, uglavnom u zemlje Zapadne Evrope. Malo manje od 500 ljudi nije uključeno u smeštaj, oni pokušavaju da pređu granice Mađarske i Bosne i Hercegovine. 

Dunja Božović, psiholog i menadžer projekta „Zajedno“, organizacije PIN - Mreža psihosocijalnih inovacija takođe je učestvovala na skupu: Projekat koji PIN realizuje uz saradnju sa organizacijom Oxfam a kroz podršku Evropske unije u upravljanju migracijama u Srbiji, stvara prilike direktne saradnje migranata i lokalnog stanovništva kroz zajedničke akcije čišćenja parkova, učenje sportova kao što su kriket i basket, igranje mini-fudbal mečeva sa mešovitim ekipama. Osim što su zabavne i korisne, ove akcije nam pomažu da steknemo pravi utisak jedni o drugima i doprinesemo cilju koji svi delimo- stvarati lepši prostor za život, negovati društvo puno razumevanja i verodostojnih utisaka nasuprot predrasudama, negovanje kulture prihvatanja nasuprot odbacivanju.

Moramo da napomeno da imamo izuzetnu pomoć nevladinih organizacija kada je u pitanju migrantska kriza, kako u ljudstvu, tako i u znanju, tako da imamo dobru saradnju sa mnogim od ovih organizacija u zajedničkim naporima za rešavanje izazova migrantske krize. Istakao bih da za ove četiri godine nije bilo ozbiljnih problema sa lokalnom stanovništvom kada su u pitanju migranti koji borave u prihvatnim centrima, rekao je Goran Ćirić ispred Komesarijata za izbeglice Republike Srbije.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti