Na panelu o davanjima iz dijaspore "Filantropija nema granice" zaključeno "Šta dobro možemo da uradimo za Srbiju?"

Održan panel o davanjima iz dijaspore "Filantropija nema granice"

Panel diskusija o davanjima iz dijaspore - Filantropija nema granice održana je juče 29. avgusta u Pres centru Kombank Dvorane u Beogradu.

Događaj je obuhvatio tri panela koja su se bavila temama unapređenja okvira za davanja iz dijaspore i unapređenjem komunikacije sa dijasporom. Tokom panela, Miloš Janković iz Catalyst Balkans-a predstavio je podatke o zabeleženim davanjima iz dijaspore u prvih 6 meseci 2019. i uporedio ih sa prethodnim godinama, kao i sa nalazima Istraživanja o filantropskim davanjima iz dijaspore, koje je Fondacija Ana i Vlade Divac sprovela prošle godine uz podršku USAID-a.

Zaključci panela su da ciljevi davanja treba da budu jasni i da je transparentnost neophodna tokom i nakon sprovođenja akcija. Važno je odati zahvalnost i poštovanje prema dijaspori koja nesebično pomaže. Neophodno je i veće involviranje dijaspore u donošenje odluka i planiranje programa, a ne samo uključivanje u vidu, načešće finansije, pomoći. Zaključak je da dijaspora može pružiti i svoja dragocena ekspertska znanja i podržati razvoj zemlje i društva i na taj način. Istaknuta je i važnost razmatranja poreskih olakšica, promocije lokalne platforme donacije.rs, isticanje pozitivnih primera i pojedinaca, podela znanja, edukacija, uvažavanje i afirmacija donatora, i kontinuiran rad na unapređenju komunikacije sa dijasporom.

Predstavnici medija pružaju neprocenjivo važnu podršku u promociji akcija za opšte dobro u Srbiji, ali bi bilo dobro i unaprediti postojeće strategije i akcione planove države kako bi dijaspora bila više uključena - jedan je od zahteva gledalaca i slušalaca emisija za dijasporu. U panelu su učestvovali predstavnici Američke agencije za međunarondni razvoj USAID, Vlade Republike Srbije, Fondacije Ana i Vlade Divac, čuveni glumac i producent Dan Tana, kao i predstavnici medija i organizacija koja aktivno rade sa dijasporom - GIZ,  Fond Petnica, Matica iseljenika i Srba u region, Rotari klubi Sremska Mitrovica, Radio Beograda, RTS i Frankfurtskih vesti, kao I više od 60 predstavnika drugih organizacija i medija.

Panel diskusija je zaključena pozivom da svi svakodnevno razmišljamo kojim dobrim delima možemo pojedinačno doprineti boljitku i kvalitetnijem životu svih naših građana.

Panel diskusija o davanjima iz dijaspore - Filantropija nema granice organizovala je Fondacija Ana i Vlade Divac u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira USAID, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno je čine Trag fondacija, Catalyst Balkans, Smart Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Panel diskusija ralizovana je uz podršku Saveta za filantropiju predsednice Vlade Republike Srbije.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti