Članovi radnih grupa

Članovi radnih grupa

Beograd, 3. novembar, 2019. godine - Umesto dosadašnjih 11.741 dinara, neoporezivi deo za stipendije i kredite učenika i studenata biće uskoro povećan na 30.000 dinara mesečno.

Na inicijativu Saveta za filantropiju predsednice Vlade Ane Brnabić, Vlada  je prihvatila odredbu Nacrta Zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana kojom se predlaže ovo povećanje neoporezivog iznosa za stipendije.

Radna grupa za unapređenje pravnog i fiskalnog okvira za davanje za opšte dobro Saveta za filantropiju i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predložila je ovo rešenje kako bi veći broj talentovanih učenika i studenata dobio veće stipendije.

Ova odluka predstavlja značajan rezultat Saveta za filantropiju, osnovanog prošle godine odlukom predsednice Vlade, a na inicijativu Koalicije za dobročinstvo.

Zahvaljujući Koaliciji za dobročinstvo i podršci Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), sprovedena je analiza troškova i koristi, koja je pokazala opravdanost ove odluke.

Koaliciju za dobročinstvo predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a čine je i Trag Fondacija, Katalist Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

U okviru Saveta za filantropiju formirane su tri radne grupe i jedno radno telo kako bi se olakšalo i podstaklo doniranje robe, novca i vremena u Srbiji. Savet za filantropiju nastaviće da radi na stvaranju podsticajnog okruženja za razvoj filantropske infrastrukture i kulture davanja za opšte dobro.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti