BEZ PDV-a DONACIJE HRANE ZNAČAJNO BI SE POVEĆALE

Beograd, 29. septembar 2020 - Povodom Međunarodnog dana podizanja svesti o problemu bacanja hrane koji se danas obeležava, Koalicija za dobročinstvo i Forum za odgovorno poslovanje, objavile su nalaze analize troškova i koristi ukidanja obaveze plaćanja PDV-a na doniranu hranu u Srbiji.

Prema rezultatima analize, u slučaju ukidanja PDV-a, donacije hrane bi se povećale za 160 miliona dinara i ukupno bi iznosile 700 miliona dinara na godišnjem nivou, što bi moglo da obezbedi više od 1,2 miliona dodatnih obroka u narodnim kuhinjama godišnje. Prema podacima iz 2018. gotovo 500.000 ljudi u Srbiji nije moglo da zadovolji osnovne životne potrebe, što upućuje na urgentnu potrebu za uređenjem oblasti doniranja hrane.

Kompanije u 100% slučajeva smatraju da bi ukidanje PDV-a povećalo donacije hrane, dok više od 90% kompanija ističe da bi na smanjenje količine bačene hrane uticalo kada bi se napravila razlika u korišćenju hrane sa oznakom „upotrebljivo do“ i „najbolje upotrebiti do“.

PDV se ne plaća na donacije hrane u 20 zemlja članica Evropske unije. U okviru Agende Ujedinjenih nacija do 2030. godine, na čije se sprovođenje obavezala i Republika Srbija, predviđeno je da se do 2030. godine prepolovi količina bačene hrane. Evropska unija je 2017. godine donela Smernice o doniranju hrane kako bi se i pojedinačne zemlje članice aktivno uključile u uređenje ove oblasti.

Sprečavanje bacanja hrane je zadatak svih - građana, kompanija i države. Koalicija za dobročinstvo poziva građane da smanje količinu hrane koju bacaju, kompanije da povaćaju donacije hrane, a državu da nastavi sa unapređenjem zakonskog okvira za doniranje hrane, a pre svega kroz isticanje razlike u oznakama za rokove upotrebe hrane i izmene propisa vezanih za PDV.

U četvrtak, 1. oktobra u 14 časova, a u okviru Foruma socijalnih inovacija mediji i građani pozvani su da se pridruže panelu „Odgovorna potrošnja i proizvodnja - Smanjimo bacanje hrane, povećajmo doniranje“. Da biste biste pratili panel prijavite se putem sajta www.smartkolektiv.org.

Ova analiza je sprovedena u okviru okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, Smart kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti