Beograd, 3. mart 2021. godine - Više od 62 odsto ispitanika ankete sprovedene među medijima u dijaspori nezadovoljno je načinom i u kojoj meri mediji u Srbiji izveštavaju o aktivnostima srpske dijaspore. Rezultate ankete koju je sprovela Fondacija Ana i Vlade Divac, predstavio je projektni menadžer Željko Mitkovski, drugog dana panel diskusije o dijaspori „Filantropija nema granice“, na kojoj je prisustvovalo 200 učesnika, a koju je organizovala Fondacija Ana i Vlade Divac, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kako anketa pokazuje, mediji u dijaspori nemaju dovoljan pristup kvalitetnim izvorima informacija i često se suočavaju sa finansijskim problemima koji ugrožavaju njihov opstanak, što zahteva veću pažnju zvaničnih institucija ili preciznije propise.

„Postoje pravni instrumenti koji regulišu informisanje građana koji žive u inostranstvu. Prošle godine je usvojena nova medijska strategija koja ima jedan deo posvećen ovoj temi i navodi probleme sa kojima se građani u srpskoj dijaspori suočavaju. Međutim, primena medijskih zakona i strategije je nedovoljna“, rekao je Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Aleksandar Žigić, vlasnik radija Avala u Čikagu i producent TV emisije „Srpska razglednica iz Amerike“ posvećene našoj dijaspori, koji je izveštavao o mnogim humanitarnim akcijama dijaspore, istakao je da bi organizovanje godišnjih sastanaka sa srpskom dijasporom i drugih događaja poput ove panel diskusije mogao biti dobar način za jačanje veza između dijaspore i građana koji žive u Srbiji.

„Kada govorimo o dijaspori, često mislimo na ljude koji su nedavno napustili Srbiju. Međutim, unutar dijaspore imamo i ljude koji su ovde četvrta ili peta generacija. I jedno je zajedničko svima njima, a to je da oni mnogo vole Srbiju, želeli bi da je češće posećuju  i želeli bi da njihova deca uče srpski jezik“, rekao je Žigić dodajući da je to usko povezano sa filantropijom i ulaganjima u Srbiju.

Kako je navedeno tokom prvog dana panel diskusije, prema analizi Catalyst Balkans, 2020. godine je srpska dijaspora donirala 4,25 miliona američkih dolara u humanitarne svrhe u Srbiji. Gotovo 46 procenata tih donacija, ili 1,95 miliona američkih dolara, bilo je namenjeno projektima i inicijativama vezanim za epidemiju COVID-19. Učesnici panel diskusije su se složili da je dijaspora uvek spremna da pruži podršku za opšte dobro u Srbiji, a ta podrška se naročito ističe tokom kriznih situacija, kada se intenzivira komunikacija i izveštavanje u medijima o potrebama građana.

Najviše informacija o aktivnostima neprofitnih organizacija u Srbiji, mediji u dijaspori dobijaju putem saopštenja i biltena koje direktno distribuiraju te organizacije (43 odsto), dok su im drugi izvori informacija društvene mreže (36 odsto), TV stanice iz Srbije (14 odsto) i novinske agencije (7 odsto).

Bolja dvosmerna komunikacija sa dijasporom, koja bi imala višestruke koristi za sve, mogla bi da bude postignuta formiranjem posebnog kanala posvećenom dijaspori na javnim medijima i jačanjem primene medijskih propisa, zaključili su učesnici panel diskusije u kojoj su učestvovale  i Vesna Dimitrijević, izvršna direktorka i poducent na Dijaspora.tv iz Austrije i Katarina Nedeljković, novinarka Frankfurtskih vesti.

U želji da se podstakne saradnja između lokalnih organizacija i dijaspore, nekoliko primera dobre prakse predstavili su Ivan Brkljač, direktor programa za cirkularne migracije Tačke povrataka, Petar Marković, suosnivač i član Upravnog odbora projekta IT Bootcamp koji se sprovodi u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, Vladimir Živanović, predstavnik Humanitarnog udruženja „Mali svet“ i Đorđe Andrić, rukovodilac Centra za podršku investicijama i javno privatno partnerstvo u Privrednoj komori Srbije.

Treća panel diskusija „Filantropija nema granice“ organizovana je 2. i 3. marta 2021. godine kao deo Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac. Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

SNIMAK 1. dana panela pogledajte OVDE i OVDE.

SNIMAK 2. dana panela pogledajte OVDE i OVDE.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti