Priznanje za dobra dela - da dobro ne ostane skriveno.

TRAG FONDACIJA PROGLASILA DOBITNIKE ČETRNAESTE VIRTUS NAGRADE ZA FILANTROPIJU

Beograd, 13. maj 2021. godine - Trag fondacija je četrnaesti put zaredom dodelila VIRTUS nagradu za filantropiju, kompanijama, malim i srednjim preduzećima i pojedincima, koji su tokom prethodne godine činili dobra dela, pokretali i podržavali filantropske inicijative i tako doprinosili razvoju zajednica u kojima žive i posluju, kao i smanjenju posledica krize izazvane pandemijom COVID-19. VIRTUS nagrada za 2020. godinu je dodeljena uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, kao i podršku Evropske unije, Balkanskog fonda za demokratiju, Balkanske mreže za razvoj civilnog društva i Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju. 

Pogledajte spisak dobitnika i kategorije OVDE.

Fondacija Divac je ponosna na višegodišnju saradnju sa IKEA Srbija koja je na Virtus dodeli nagrada za filantropiju 2020. dobila je Specijalnu nagradu za doprinos rodnoj ravnopravnosti za kampanju protiv nasilja u porodici "Siguran dom je bolji dom" i projekat "Ja sam odvažna" u kome smo podržali 11 odvažnih žena preduzetnica.  Aktivnosti IKEA Srbija su naročito bile značajne tokom pandemijske godine imajući u vidu eskalaciju porodičnog nasilja tokom vanrednog stanja kada su porodice više nego ikada do sada bile na okupu.  U akciji "Mesto zvano dom" su lokalnim zajednicima u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac uputili novčana sredstva za više od 700 porodica i 1500 pojedinaca u akciji i pojedinki širom Srbije koji pripadaju ranjivim kategorijama stanovništva uključujući i žrtve porodičnog nasilja. 

Dobitnik Glavne nagrade za doprinos na nacionalnom nivou je kompanija MK Group d.o.o. za donacije ukupne vrednosti veće od milion evra, namenjene nabavci medicinske opreme za zdravstvene ustanove, humanitarnih paketa hrane za socijalno ugrožene građane, transportu dece za potrebe lečenja u inostranstvu, podršci deci bez roditeljskog staranja, kao i ustanovama i organizacijama koje deluju u oblasti kulture. Kompaniji eFront d.o.o. iz Beograda (deo kompanije BlackRock) je dodeljena Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje, dok je Nagradu za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora osvojila Raiffeisen banka a.d. Beograd.

Mikropreduzeće iz Beograda CCS Solutions d.o.o dobitnik je Nagrade za malo i srednje preduzeće, dok je Nagrada za individualni doprinos filantropiji uručena Aleksandru Aleku Kavčiću iz Beograda, pronalazaču i profesoru na Univerzitetu Karnegi Melon u Sjedinjenim Američkim Državama, za doprinos unapređenju osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u Srbiji. 

Dobitnici specijalnih nagrada su: Delta Holding iz Beograda za najinovativniji projekat, IKEA Srbija d.o.o. za doprinos rodnoj ravnopravnosti, kao i Poslovni sistem Mihajlović iz Paraćina za dugoročni doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje. Mirjani Mutuc, knjigovođi iz Novog Sada, pripala je nagrada za individualni doprinos smanjenju siromaštva, dok su Selma Hasić Manić i Nerma Zekić Hoćanin iz Novog Pazara, dobitnice nagrade za mlade filantropkinje.

VIRTUS nagrada za filantropiju je ustanovljena 2007. godine, s ciljem da se prepoznaju i podrže predstavnici poslovnog sektora, građani i građanke, koji svojim filantropskim aktivnostima strateški i dugoročno doprinose razvoju zajednica u kojima žive i posluju. Kako u vreme velikih kriza dobročinstvo ima poseban značaj, Trag fondacija je ovog puta želela da istakne one koji su se angažovali na sanaciji posledica pandemije u svojim zajednicama, kao i one koji su nastavili da svojim filantropskim delima promovišu pozitivne vrednosti u društvu.

Lista dobitnika VIRTUS nagrada za filantropiju 2020:

  • Glavna nagrada za doprinos kompanije na nacionalnom nivou - MK Group d.o.o;

  • Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje - eFront d.o.o. Beograd (deo kompanije BlackRock);

  • Nagrada za malo i srednje preduzeće - CCS Solutions d.o.o;

  • Nagrada za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora - Raiffeisen banka a.d. Beograd;

  • Nagrada za individualni doprinos filantropiji - Aleksandar Kavčić;

  • Specijalna nagrada za najinovativniji projekat - Delta Holding;

  • Specijalna nagrada za doprinos rodnoj ravnopravnosti - IKEA Srbija d.o.o;

  • Specijalna nagrada za dugoročni doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje - Poslovni sistem Mihajlović;

  • Specijalna nagrada za individualni doprinos smanjenju siromaštva - Mirjana Mutuc;

  • Specijalna nagrada za mlade filantropkinje - Selma Hasić Manić i Nerma Zekić Hoćanin.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti