Predstavljanje Fonda za podsticaj razvoju poljoprivredne proizvodnje u Kruševcu

Kruševac, 27. jul 2021. U Kruševcu smo predstavili „Fond za podsticaj razvoja poljoprivredne proizvodnje" sa ciljem da se stvore nove mogućnosti za finansiranje poljoprivrednika Rasinskog okruga. Projekat osnivanja ovog inovativnog fonda podržao je USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu.

Predstavljanju su prisustvovali Aleksandar Jovanović, zamenik gradonačelnika grada Kruševca, i predstavnici svih pet opština Rasinskog okruga Stefan Ribać, direktor Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga dok su projekat predstavili Miroslava Panić, menadžerka za investicije i finansiranje, USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu i Uroš Delić, ekonomski savetnik, Fondacija Ana i Vlade Divac.

{image2}

U saradnji sa lokalnim samoupravama Fondacija Ana i Vlade Divac pokrenula je u 2020. fond prvo u Čajetini, potom 2021. Prijepolju i Svrljigu, a uskoro kreću sa radom I fondovi u Vranju I Ražnju. Želkja je da se lokalni fondovi namenjeni malim gazdinstvima zasnivaju širom Srbije I da se stvori novi model za finansiranje dostupan što većem broju poljoprivrednika u Srbiji. Predstavljeni su dosadašnji rezultati i prilike da fondovi budu pokrenuti i u Rasinskom okrugu uz postojeće u Zlatiborskom, Pčinjskom i Niškom.

Inovativni model je razvijen u partnerstvu sa USAID projektom Konkurenta privreda sa ciljem stvaranja novih instrumenata za finansiranje i podršku malim poljoprivrednim gazdinstvima i proizvođačima prehrambenih proizvoda. Specifičnost koncepta je što lokalna samouprava i Fondacija formiraju fond zajedničkim ulaganjem, a iz fonda će se u narednim godinama odobravati podsticajna sredstva za poljoprivrednike.

Korisnici imaju obavezi da iznos sredstva vrate u fond u period od tri godine bez učešća ili interesa kako bi nova kasnije koristili i drugi proizvođači. Cilj projekta je da se pomogne poljoprivrednicima da brzo realizuju investicije u proizvodnju, unaprede svoje poslovanje i tako ostvare veće prinose i obezbede bolje uslove života za svoje porodice.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti