Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Privredne komore Srbije organizovala je onlajn trening za poslodavce i za zaposlene na temu usklađivanja rada i roditeljstva.

Predstavljeni rezultati projektnog istraživanja i primeri dobre prakse u oblasti usklađivanja rada i roditeljstva
Trening je realizovan u okviru Projekta „Jednaki - ka rodnoj ravnopravnosti usklađivanjem radnog i porodičnog života zaposlenih“ koji realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, a koji ima za cilj uspostavljanje balansa između radnog i porodičnog života i promociju rodne ravnopravnosti.

Učesnici su bili upoznati i sa primerima dobre prakse velike kompanije, predstavnice MSP sektora i preduzetnice. Tijana Bošnjak, Nestle Adriatic S d.o.o, upoznala je učesnike skupa sa različtim vidovima podrške koje je kompanija pripremila za zaposlene u toku perioda pandemije (nagrađivanje zaposlenih, sportska akademija i onlajn platforma, program podrške za zaposlene i psihološko savetovanje, onlajn treninzi, fleksibilno radno vreme), kao i sa specifičnim benefitima za zaposlene roditelje.

Marija Pantelić, Bosis d.o.o. Valjevo, istakla je da je ova porodična kompanija iz preduzetničkog modela prešla na korporativni, i predstavila je  programe „Family Concept“ i „Bosisići“ koji su namenjeni podršci zaposlenim roditeljima u okviru kompanije.

Predstavljeni rezultati projektnog istraživanja i primeri dobre prakse u oblasti usklađivanja rada i roditeljstva
Preduzetnica Ivana Čukanović govorila je o načinima prevazilaženja prepreka u poslovanju i o izazovima sa kojima se susreće u domenu usklađivanja rada i roditeljstva.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS u svom uvodnom obraćanju istakao je podršku koju Privredna komora Srbije pruža privrednicima - organizovanjem akcije „Prijatelj porodice“ sa ciljem predstavljanja i nagrađivanja malih, srednjih i velikih kompanija koje su uspešno uskladile rad i roditljestvo i koje svojim aktivnostima daju odličan primer u kvalitetnom i efikasnom usaglašavanju porodočnih obaveza i poslovnih aktivnosti. Kako je, prema rečima Vesovića, zadovoljan radnik i produktivan radnik, to predstavlja i podstrek za definisanje stimulativnih mera koje će pomoći poslodavcima da uspostave modele i načine rada koji će doprineti uspostavljanju balansa između ličnog i poslovnog života. Edukativni programi podrške, kao i rad u okviru Saveta za društveno odgovorno poslovanje, takođe čine vidove podrške koje se u ovoj oblasti pružaju privrednicima. 

Aleksandra Kecojević, programska direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, govorila je o projektnim aktivnostima koje Fondacija sprovodi u cilju uspostavljanja balansa između porodičnog i radnog života i istakla je značaj organizovanja tematskih radionica, kako bi se čuo glas zaposlenih, ali i poslodavaca.

Predstavljeni rezultati projektnog istraživanja i primeri dobre prakse u oblasti usklađivanja rada i roditeljstva
Marija Jovanović, projektna menadžerka Fondacije Ana i Vlade Divac predstavila je učesnicima rezultate istraživanja o usklađenosti radnog i porodičnog života realizovanih u okviru projekta ,,Jednaki - Ka rodnoj ravnopravnosti usklađivanjem radnog i porodičnog života zaposlenih“, kao i priručnik za poslodavce i za zaposlene. Rezultati istraživanja pokazali su, između ostalog, želju za fleksibilnim radnim vremenom, odnosno 66% roditelja iskazalo je želju za kliznim radnim vremenom, 77% zaposlenih roditelja smatra efikasnim rad od kuće, dok je 36% njih zainteresovano za rad u smenama. Oko 60% poslodavaca dozvoljava izbor smena zaposlenima. Ovi podaci ukazuju na činjenicu da je potrebno obostrano osluškivanje potreba, kako bi se uspostavila ravnoteža.

Prof. Dr Bojan Urdarević sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu govorio je o pravima poslodavaca i pravima zaposlenih, sa posebnim osvrtom na usklađivanje radnog i porodičnog života za vreme pandemije, uz davanje preporuka i konkretnih primera kako poslodavci mogu izaći u susret zaposlenima i kako i da se obostrano usklade zahtevi u cilju uspostavljanja ravnoteže.

Izvor: Privredna komora Srbije

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti