KLJUČNI NALAZI ISTRAŽIVANJA O DONACIJAMA PRIPADNIKA DIJASPORE ZA FILANTROPSKE SVRHE U SRBIJI

 

U sklopu Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji finansira USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, sprovedeno je istraživanje o donacijama pripadnika dijaspore za filantropske svrhe u Srbiji. Koaliciju za dobročinstvo, pored Fondacije Ana i Vlade Divac, čine Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije. Istraživanje je sprovelo preduzeće za istraživanje javnog mnjenja Proinsight.

Filantropska davanja definisana su kao donacije koje su upućene organizacijama, institucijama, crkvenim i verskim organizacijama, socijalno ugroženim grupama i individualnim primaocima u Republici Srbiji koji nisu deo uže ili šire porodice ispitanika. Pod pojmom dijaspora podrazumevaju se državljani Republike Srbije koji žive u inostranstvu i pripadnici srpskog naroda, iseljenici sa teritorije Republike Srbije i iz regiona i njihovi potomci. Donator je definisan kao pripadnik dijaspore koji kontinuirano i planski donira matici za filantropske svrhe.

Istraživanje je sprovedeno od 11. septembra 2018. do 9. novembra 2018. godine i rađeno je u dva segmenta. Prvi segment istraživanja obuhvatao je opštu populaciju iz dijaspore sa ciljem da se utvrde osnovni parametri pri doniranju. U ovom segmentu učestvovalo je 5.281 ispitanik iz 83 različite države. Drugi segment istraživanja bio je fokusiran na populaciju donatora iz dijaspore. U ovom segmentu učestvovalo je 529 donatora iz 18 država. Tip uzorka je prigodan uzorak, uz korišćenje snow ball metode.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti