Fondacija Ana i Vlade Divac je u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, pomaže više od 50.000 najugroženijih građana u borbi sa koronavirusom. Vrednost pomoći je 200.000 evra.

Građani Srbije koji žive na granici siromaštva posebno su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom i potrebna im je dodatna briga i podrška. Kroz projekat „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“, obezbeđeno je 10.000 porodičnih paketa sa osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima, koji će biti podeljeni jednoroditeljskim porodicama, korisnicima narodnih kuhinja, višečlanim porodicama, stanovnicima nehigijenskih naselja, Romima, porodicama koje brinu o deci ili odraslima sa invaliditetom, te pojedincima koji žive i rade na ulici. Projekat realizujemo u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

Ugroženi građani Srbije suočavaju se sa različitim problemima, od kojih je najveći nedostatak osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu. Obezbeđena je pomoć za više od 50.000 ljudi. U prvom ciklusu podele početkom juna, 5.500 paketa sa najpotrebnijim prehrambenim i higijenskim namirnicama biće dostavljeno korisnicima u Beogradu, Subotici, Somboru, Čačku, Nišu, Leskovcu i Prokuplju.

Veliku podršku i informacije o potrebama građana Fondacija dobija od 57 lokalnih organizacija, institucija, Crvenog krsta, kriznih štabova, udruženja građana i volontera, od kojih su mnogi dugogodišnji saradnici Fondacije Ana i Vlade Divac.

Cilj projekta je pomoć porodicama koje žive na rubu ili ispod granice siromaštva, a u otežavajućim okolnostima svakodnevnog života, kao što je briga o bolesnom članu porodice, nezaposlenost ili gubitak posla. Porast straha, depresije i neizvesnosti, usled pandemije Kovida 19, dodatno otežavaju život ovih porodica.

U toku višemesečne akcije biće podeljeno ukupno 10.000 paketa, a drugi ciklus isporuke planiran je za početak jula u mestima gde pomoć bude najpotrebnija.

Vrednost projekta „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“ iznosi 200.000 evra, a obezbedila ih je Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.  

U prvom krugu distribucije planirano da podržimo 5.434 porodice sa paketima sa osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima. Paketi su isporučeni korisnicima u Beogradu (978), Nišu (1.452), Leskovcu (762), Prokuplju (432), Čačku 836), Subotici 662) i Somboru (309). Pri odbiru korisnika kriterijum je bio ugroženost porodica (zdravstveni i socijalni status), a lokacije su odabrane u koordinaciji sa velikim brojem lokalnih organizacija-partnera.

Ciljna grupa

Broj organizacija/lokalnih partnera

Broj korisnika

Udruženja osoba sa različitim invaliditetima, MNRO, specijalne škole

 

         34

 

      1957

 

Romi

 

9

 

1387

 

Lokalne OCD

 

13

 

1091

 

Centri za socijalni rad

 

2

 

1002

 

UKUPNO

 

58

 

5434

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti