Fondacija Ana i Vlade Divac je u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, pomaže više od 50.000 najugroženijih građana u 12 gradova Srbije. Vrednost pomoći je 200.000 evra.

Podeljeni paketi pomoći za najugroženijim građanima Priboja

 

Priboj 22. jul 2020. U organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac i lokalnih partnera obezbeđeni su paketi pomoći za najugroženije stanovnike Priboja. Građani Srbije iz osetljivih kategorija posebno su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom i potrebna im je dodatna briga i podrška. Kroz projekat „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“, obezbeđeno je 10.000 porodičnih paketa sa osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima, koji će biti podeljeni jednoroditeljskim porodicama, korisnicima narodnih kuhinja, višečlanim porodicama, stanovnicima nehigijenskih naselja, porodicama koje brinu o deci ili odraslima sa invaliditetom, te pojedincima koji žive i rade na ulici. Projekat realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

„U toku je drugi krug podele paketa našim najugroženijim sugrađanima i to u Šapcu, Užicu, Priboju, Vranju, Beogradu i Ćupriji. Tokom juna prvi paketi su podeljeni u sedam gradova Srbije - u Somboru, Leskovcu, Beogradu, Subotici, Somboru, Čačku, Nišu, Leskovcu i Prokuplju. Podelu pomoći realizujemo sa čak 110 lokalnih partnera - sa lokalnim institucijama, udruženjima građana i volontera i Crvenim krstom od kojih su mnogi dugogodišnji saradnici Fondacije i od kojih smo dobili veliku podršku i informacije o potrebama građana kada je u pitanju raspodela pomoći. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim partnerima na projektu - Grupi 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

U Priboju će biti isporučeno 156 paketa i to seoskim domaćinstvima sa niskim primanjima, osobama sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom i obolelima od cerebralne i dečje paralize.

Zbog trenutne situacije sa epidemijom kovid 19 volonteri Udruženja žena sačuvajmo selo Priboj, MNRO Priboj i Društva za cerebralnu i dečiju paralizu isporučiće deo paketa korisnicima na kućne adrese i sa minimalnim brojem dolazaka u udruženja kako bi se rizik izlaganja najugroženijih grupa virusu sveo na minimum.

„Opština Priboj je jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji (IV kategorija razvijenost) i ova donacija na još jedan način utiče na ublažavanje posledica korone i koliko toliko smanjuje razloge za depresiju, strah i drugim rečima osnažuje položaj žena, kako članica udruženja tako i starih i bolesnih o kojima društvo brine. Naše udruženje žena „Sačuvajmo selo, Priboj“ je jedino koje okuplja seoske žene opštine Priboj koje ugroženih po više osnova. Inicirali smo i postojanje udruženja za decu sa smetnjama u razvoju zbog čega smo veoma zahvalni fondaciji Ana i Vlade Divac, Grupi 484 i Norveškoj ambasadi koji su razumeli naše potrebe i dodelili nam pakete hrane i higijene  koje ćemo podeliti ženama u selima opštine Priboj i korisnicima druga dva udruženja. Nadamo se da ovo neće biti jedini vid naše saradnje, a kada se steknu uslovi pozivamo vas da budete naši gosti i da se bolje upoznate sa našim, idejama i problemima koje nastojimo da rešavamo iz pomoć donatora, izjavila je Malina Stanojević, predsednica udruženja žena „Sačuvajmo selo“ iz Priboja.

Cilj ovog projekta je pomoć porodicama koje žive na rubu ili ispod granice siromaštva, a u otežavajućim okolnostima svakodnevnog života, kao što je briga o bolesnom članu porodice, nezaposlenost ili gubitak posla. Porast straha, depresije i neizvesnosti, usled pandemije Kovida 19, dodatno otežavaju život ovih porodica. U toku dvomesečne akcije biće podeljeno ukupno 10.000 paketa.

Vrednost projekta „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“ iznosi 200.000 evra, a obezbedila ih je Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti