Fondacija Ana i Vlade Divac je u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, pomaže više od 50.000 najugroženijih građana u 12 gradova Srbije. Vrednost pomoći je 200.000 evra.

Pomoć za najugroženije romske porodice u Beogradu

Beograd 26. jul 2020. U organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac i lokalnih partnera obezbeđeni su paketi pomoći za najugroženije pripadnike romske populacije u beogradskim naseljima.

Građani Srbije iz osetljivih kategorija posebno su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom i potrebna im je dodatna briga i podrška. Kroz projekat „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“, obezbeđeno je 10.000 porodičnih paketa sa osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima, koji će biti podeljeni jednoroditeljskim porodicama, korisnicima narodnih kuhinja, višečlanim porodicama, stanovnicima nehigijenskih naselja, porodicama koje brinu o deci ili odraslima sa invaliditetom, te pojedincima koji žive i rade na ulici. Projekat realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

„U toku je drugi krug podele paketa našim najugroženijim sugrađanima i to u Šapcu, Užicu, Priboju, Vranju, Beogradu i Ćupriji. Tokom juna prvi paketi su podeljeni u sedam gradova Srbije - u Somboru, Leskovcu, Beogradu, Subotici, Somboru, Čačku, Nišu, Leskovcu i Prokuplju. Podelu pomoći realizujemo sa čak 110 lokalnih partnera - sa lokalnim institucijama, udruženjima građana i volontera i Crvenim krstom od kojih su mnogi dugogodišnji saradnici Fondacije i od kojih smo dobili veliku podršku i informacije o potrebama građana kada je u pitanju raspodela pomoći. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim partnerima na projektu - Grupi 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Romskim udruženjima u Beogradu biće podeljeno 700 paketa namenjenih višestruko ugroženim građanima koji žive ispod linije siromaštva uglavnom u podstandardnim naseljima u Sremčici, Železniku, Rakovici, Starom Sajmištu, Boleču, Ritopeku, Vinča, Umčarim, Velikoj Ivanči, Ropočevu, na Bežaniji, Ledinama i u naseljima Mali Leskovac i Malo brdo.

Zbog trenutne situacije sa epidemijom kovid 19 volonteri udruženja Humanitarni centar Rom Obrenovac isporučiće deo paketa korisnicima na kućne adrese i sa minimalnim brojem dolazaka u udruženja kako bi se rizik izlaganja najugroženijih grupa virusu sveo na minimum.

„Tokom krize izazvanom pandemijom COVID-19 Romi su se našli na rubu egzistencije jer većina njih u Srbiji živi od sezonskih poslova, sakupljanja sekundarnih sirovina i trgovinom istih i na taj način izdržavaju svoje porodice. Smanjena im je mogućnost da zarađuju i sada su im uslovi za život još teži. Pomoć Fondacije Ana i Vlade Divac, Grupe 484 i Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji u ovom trenutku je od velikog značaja romskim i neromskim porodicama. Humanitarni centar Rom Obrenovac i SKRUG Liga Roma su od početka krize radili na sastavljanju spiskova ugroženih porodica i distribucijom humanitarnih paketa“, izjavio je Tomislav Jovanović iz Humanitarnog centra Rom Obrenovac.

Cilj ovog projekta je pomoć porodicama koje žive na rubu ili ispod granice siromaštva, a u otežavajućim okolnostima svakodnevnog života, kao što je briga o bolesnom članu porodice, nezaposlenost ili gubitak posla. Porast straha, depresije i neizvesnosti, usled pandemije Kovida 19, dodatno otežavaju život ovih porodica. U toku dvomesečne akcije biće podeljeno ukupno 10.000 paketa.

Vrednost projekta „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“ iznosi 200.000 evra, a obezbedila ih je Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti