„Mesto zvano dom", projekat koji će mnogima pomoći da prebrode očekivanu, tešku zimu.

OŠ "Miodrag V, Matić" za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju, Užice

OŠ "Miodrag V, Matić" za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju, Užice

Beograd, 6. novembar. Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa IKEA Srbija pomaže više od 4.000 najugroženijih stanovnika u 7 gradova Srbije - Čačku, Užicu, Nišu, Beogradu, Aranđelovcu, Trsteniku i Šidu.

Građani Srbije koji žive na granici siromaštva posebno su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom i potrebna im je dodatna briga i podrška. Kroz projekat „Mesto zvano dom“ obezbeđeno je 600 porodičnih paketa sa hranom i higijenskim sredstvima za jednoroditeljske porodice, porodice sa decom i mladima sa invaliditetom, žrtve porodičnog nasilja i ljude bez doma. Za 1.500 korisnika Narodne kuhinje u Beogradu, obezbeđeno je 22.600 kompletnih obroka koji će biti podeljeni tokom oktobra i novembra.

"Zahvaljujući donaciji Fondacije Ana i Vlade Divac i kompanije IKEA Srbija, posetili smo i odneli humanitarnu pomoć socijalno-ugroženim licima na teritoriji grada Čačka. Naši korisnici su samohrani roditelji, porodice sa više dece, starije osobe. Ovo je bila prilika da razgovaramo o izazovima i problemima života u uslovima pandemije. Korisnike humanitarne pomoći obradovala je pažnja, ali i topla ljudska reč", izjavila je Ljiljana Petrović ispred udruženja LARIS iz Čačka.

“Udruženje samohranih majki Niš se bavi humanitarnim radom već 20 godina. Paketi hrane i higijene su od velikog značaja naročito u vreme pandemije kovida 19 zbog nemogućnosti rada samohranih majki. Na taj način one i njihova deca vide da neko brine i misli na njih i da nisu zapostavljeni od zajednice i društva. Hvala Fondaciji Ana i Vlade Divac i IKEA Srbija u ime svih samohranih majki i njihove dece iz udruženja”, izjavila je Biljana Jovanović, ovlašćeno lice Udruženja samohranih majki. 

U saradnji sa devet udruženja i institucija podeljeni su paketi: u Čačku, Školi za osnovno i srednje obrazovanje „1. novembar", Centru za pružanje usluga socijalne zaštite „Zračak“, Udruženju građana LARIS; u Užicu, Osnovnoj školi za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „Miodrag V. Matić“, MNRO „Anđeli“, Dnevnom boravaku za decu i mlade sa smetnjama u razvoju „Petar Radovanović"; u Nišu, Udruženju samohranih majki, Otvorenom Klubu - Društvo za razvoj dece i mladih i Udruženjima žrtava nasilja „HAJR“ , u Beogradu, Aranđelovcu, Trsteniku i Šidu.

 „Odrasli i deca koji su dobilil pomoć, pored teške svakodnevice, dodatno su pogođeni krizom izazvanom virusom koji je uticao na sve sfere naših života. Mnogi su ostali bez posla, nisu imali mogućnost da pronađu posao ili su zbog oskudice prvi put osetili siromaštvo. Zato smo pod okriljem projekta „Mesto zvano dom“ zajedno sa kompanijom IKEA dostavili hranu i higijenska sredstva kao i potrebna sredstva za dodatne obroke u Narodnoj kuhinji u Beogradu i tako pomogli da više od 4000 ljudi tokom oktobra i novembra ne misli na osnovne potrebe, već da to vreme upotrebe kako bi sebe i svoje porodice osnažili.  Verujemo u solidarnost u kriznim vremenima, verujemo da svako od nas može da pomogne, a IKEA Srbija je primer kompanije koja je uvek tu kada je potrebna pomoć“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

„Pomoć je stigla u prave ruke, najugroženijima. Osobe sa smetnjama u razvoju ne mogu se samostalno zaposliti i živeti. Uvek im je potrebna pomoć i podrška kako bioloških porodica, tako i udruženja i nadležnih institucija. Lica sa smetnjama u razvoju uvek su na margini društva u pravnom, socijalnom, psihološkom i ekonomskom smislu. Veliko hvala Fondaciji Ana i Vlade Divac i IKEA Srbija na prepoznavanju, pomoći i podršci u ime 50 porodica sa smetnjama u razvoju ovog grada“, rekla je ispred udruženja MNRO „Anđeli“, Užice, Tanja Selaković, predsednica udruženja.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti