Fondacija Ana i Vlade Divac je u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, pomaže više od 50.000 najugroženijih građana u borbi sa koronavirusom. Vrednost pomoći je 200.000 evra.

Stigla je pomoć za najugroženije stanovnike Leskovca

Leskovac, 6. jun 2020. Građani Srbije iz osetljivih kategorija posebno su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom i potrebna im je dodatna briga i podrška. Kroz projekat „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“, obezbeđeno je 10.000 porodičnih paketa sa osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima, koji će biti podeljeni jednoroditeljskim porodicama, korisnicima narodnih kuhinja, višečlanim porodicama, stanovnicima nehigijenskih naselja, porodicama koje brinu o deci ili odraslima sa invaliditetom, te pojedincima koji žive i rade na ulici. Projekat realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

 „Početkom meseca započeli smo podelu paketa za korisnike u sedam gradova Srbije - Leskovcu, Somboru, Beogradu, Subotici, Čačku, Nišu, i Prokuplju. Podelu pomoći realizujemo sa 57 lokalnih partnera - lokalnim institucijama, Crvenim krstom, udruženjima građana i volontera, od kojih su mnogi dugogodišnji saradnici Fondacije i od kojih smo dobili veliku podršku i informacije o potrebama građana kada je u pitanju raspodela pomoći.  Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim donatorima na projektu - Grupi 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

U saradnji sa Centrom za socijalni rad Leskovac, MNRO Leskovac, školom za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“, udruženjem Žene za mir, Udruženjem roditelja Ringeraja biće podeljeno ukupno 765 paketa najugroženijim stanovnicima Leskovca među kojim su nezaposleni koji ne dobijaju druge vrste pomoći, samohrani roditelji,  staratelji koji ne primaju naknadu, izbeglice, porodice i staračka domaćinstva iz udaljenih sela i članovi udruženja MNRO.

"Mi smo škola koja se bavi obrazovno-vaspitnim radom dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u sa tri izdvojena odeljenja u Lebanu, Vlasotincu i Medveđi, a takođe je i jedina ustanova tog tipa u Jablaničkom okrugu, koja pokriva Grad Leskovac i pet opština Jablaničkog okruga (Lebane, Bojnik, Vlasotince, Crna Trava i Opština Medveđa). Usluge naše škole trenutno koristi oko 158 učenika škole i oko 80 učenika koji su uključeni u dodatnu obrazovnu podršku. U saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac mapirano je 100 učenika za  projekat „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“. Zahvaljujemo se fondaciji Ana i Vlade Divac i mišljenja smo da primere dobre prakse, kao što je ova, treba što više podržavati i publikovati, kako bismo zainteresovali i druge fondacije i društveno odgovorne ljude“, izjavio je direktor škole „11. oktobar“, Vladimir Anđelković.

Cilj ovog projekta je pomoć porodicama koje žive na rubu ili ispod granice siromaštva, a u otežavajućim okolnostima svakodnevnog života, kao što je briga o bolesnom članu porodice, nezaposlenost ili gubitak posla. Porast straha, depresije i neizvesnosti, usled pandemije Kovida 19, dodatno otežavaju život ovih porodica.  U toku višemesečne akcije biće podeljeno ukupno 10.000 paketa, a drugi ciklus isporuke planiran je za početak jula u mestima gde pomoć bude najpotrebnija. Vrednost projekta „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“ iznosi 200.000 evra, a obezbedila ih je Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti