Fondacija Ana i Vlade Divac je u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, pomaže više od 50.000 najugroženijih građana u borbi sa koronavirusom. Vrednost pomoći je 200.000 evra.

Pomoć Fondacije Ana i Vlade Divac za najugroženije Beograđane

Beograd 8. jun 2020. U organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac i lokalnih partnera organizovana je distribucija paketa pomoći za najugroženije stanovnike Beograda.

Građani Srbije iz osetljivih kategorija posebno su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom i potrebna im je dodatna briga i podrška. Kroz projekat „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“, obezbeđeno je 10.000 porodičnih paketa sa osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima, koji će biti podeljeni jednoroditeljskim porodicama, korisnicima narodnih kuhinja, višečlanim porodicama, stanovnicima nehigijenskih naselja, porodicama koje brinu o deci ili odraslima sa invaliditetom, te pojedincima koji žive i rade na ulici. Projekat realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

 „Početkom meseca započeli smo podelu paketa za korisnike u sedam gradova Srbije - u Somboru, Leskovcu, Beogradu, Subotici, Somboru, Čačku, Nišu i Prokuplju. Podelu pomoći realizujemo sa 57 lokalnih partnera - lokalnim institucijama, Crvenim krstom, udruženjima građana i volontera, od kojih su mnogi dugogodišnji saradnici Fondacije i od kojih smo dobili veliku podršku i informacije o potrebama građana kada je u pitanju raspodela pomoći.  Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim partnerima na projektu - Grupi 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Podeljeno je 328 paketa najugroženijim porodicama Obrenovca koje žive ispod granice siromaštva, dok će tokom distribucije u Beogradu koja obuhvata opštine Zemun, Mladenovac i Zvezdara biti podeljeno ukupno 978 paketa za ugrožene porodice, kao i za korisnike sedam MNRO udruženja na teritoriji grada Beograda.

„Zahvaljujem se u ime Humanitarnog centra Rom i korisnika koji su dobili pakete. Ljudima je veoma potreban ovakav vid pomoći, naročito onima koji su posebno ugroženi, a danas su sa nama neke od najugroženijih romskih i neromskih porodica Obrenovca. Želim da u njihovo ime pozdravim i zahvalim se ljudima dobre volje koji prepoznaju i pomažu u ovakvoj situaciji, a to su ljudi iz Fondacije Ana i Vlade Divac, Grupe 484 i Ambasade Kraljevine Norveške“, izjavio je prilikom podele paketa Ljubiša Jovanović, predsednik udruženja Humanitarni centar Rom.

Cilj ovog projekta je pomoć porodicama koje žive na rubu ili ispod granice siromaštva, a u otežavajućim okolnostima svakodnevnog života, kao što je briga o bolesnom članu porodice, nezaposlenost ili gubitak posla. Porast straha, depresije i neizvesnosti, usled pandemije Kovida 19, dodatno otežavaju život ovih porodica.  U toku višemesečne akcije biće podeljeno ukupno 10.000 paketa, a drugi ciklus isporuke planiran je za početak jula u mestima gde pomoć bude najpotrebnija.

„Suočeni smo sa pandemijom velikih razmera, koja je normalan život okrenula naopačke. Ugroženi su ljudski životi i izmenjena nam je svakodnevica. U ovoj situaciji, ranjive grupe građana naročito su pogođene krizom uzrokovanom novim koronavirusom i potrebna im je dodatna pomoć i podrška.

Da bismo efikasno sproveli ovaj program, ostvarili smo saradnju sa visoko kompetentnim organizacijama civilnog društva, na strateški i dobro koordiniran način. 

Nadam se da će ovaj neposredni čin solidarnosti, koji je duboko ukorenjen u dugotrajnom prijateljstvu norveškog i srpskog naroda, pomoći u ublažavanju negativnih efekata pandemije koronavirusa”, izjava je ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu Jorn Gjelsad.

Vrednost projekta „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“ iznosi 200.000 evra, a obezbedila ih je Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti