U saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, pomažemo više od 50.000 najugroženijih građana u borbi sa koronavirusom. Vrednost pomoći je 200.000 evra.


Udruženje distrofičara severnobačkog okruga

Udruženje distrofičara severnobačkog okruga

Subotica 12. jun 2020. U organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac i lokalnih partnera organizovana je distribucija paketa pomoći za najugroženije stanovnike.

Građani Srbije iz osetljivih kategorija posebno su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom i potrebna im je dodatna briga i podrška. Kroz projekat „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“, obezbeđeno je 10.000 porodičnih paketa sa osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima, koji će biti podeljeni jednoroditeljskim porodicama, korisnicima narodnih kuhinja, višečlanim porodicama, stanovnicima nehigijenskih naselja, porodicama koje brinu o deci ili odraslima sa invaliditetom, te pojedincima koji žive i rade na ulici. Projekat realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

Ukupno paketa 662 je podeljeno u Subotici - osobama sa invaliditetom, obolelima od multiple skleroze, domovima za decu, porodicama koji žive ispod linije siromaštva. Paketi će otići Udruženju slepih i slabovidih, Udruženju distrofičara, Udruženju za pomoć osobama sa psihofizičkim smetnjama „Zajedno“, Društvu za cerebralnu i dečiju paralizu Subotica, Udruženju za pomoć osobama sa autizmom Subotica, Udruženju amputiranih i rođenih sa malformacijama, Centru za pravi život, Udruženju obolelih od multiple skleroze, Udruženju gluvih i nagluvih, Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ i Humanitarnom centru Rom.

„Početkom meseca započeli smo podelu paketa za korisnike u sedam gradova Srbije - u Somboru, Leskovcu, Beogradu, Subotici, Čačku, Nišu, i Prokuplju. Podelu pomoći realizujemo sa 57 lokalnih partnera - lokalnim institucijama, Crvenim krstom, udruženjima građana i volontera, od kojih su mnogi dugogodišnji saradnici Fondacije i od kojih smo dobili veliku podršku i informacije o potrebama građana kada je u pitanju raspodela pomoći.  Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim partnerima na projektu - Grupi 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

„Protekla tri meseca su bila jako teška za nas sa invaliditetom, u smislu nabavljanja namirnica i osnovnih potrepština za život. Pored toga sto se teško krećemo, još smo više bili ograničeni strahom od zaraze jer neki od nas nisu mogli da izlaze iz domova zbog faktora rizika. Fondacija je razumela naše potrebe i ovim gestom je to i dokazala. Zahvaljujem  u svoje i u ime svih udruženja kojima ste pomogli, jer ste nam se našli u teškim trenucima“, izjavila je Sanja Vlahović, predsednica Udruženja distrofičara u Subotici.

Cilj ovog projekta je pomoć porodicama koje žive na rubu ili ispod granice siromaštva, a u otežavajućim okolnostima svakodnevnog života, kao što je briga o bolesnom članu porodice, nezaposlenost ili gubitak posla. Porast straha, depresije i neizvesnosti, usled pandemije Kovida 19, dodatno otežavaju život ovih porodica.  U toku višemesečne akcije biće podeljeno ukupno 10.000 paketa, a drugi ciklus isporuke planiran je za početak jula u mestima gde pomoć bude najpotrebnija.

Vrednost projekta „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“ iznosi 200.000 evra, a obezbedila ih je Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti