Edukacija u stripovima.

Autor stripa: Darko Grkinić

Autor stripa: Darko Grkinić

„Mala škola solidarnosti"

Edukativni strip-poster „Mala škola solidarnosti“ smo kreirali sa ciljem da podstaknemo decu, njihove vaspitače i roditelje na pozitivne vrednosti, solidarnost i lepo ponašanje.

Ovo je poziv za razgovor sa mališanima o dobroti, brizi za druge i načinima na koji se i najmlađi mogu uključiti u podršku iznemogloj baki, drugu u nevolji ili zaštiti životne okoline. Jer svi znamo da se solidarnost uči.

Pozivamo sve vaspitače i nastavnike koji su zainteresovani da strip koriste za razgovor i rad sa decom da nam se obrate preko mejla [email protected] , a mi ćemo besplatno postaviti potreban broj primeraka stripa.

Do sada smo podelili preko 1.000 primeraka postera i dostavili ih u oko 100 vrtića, škola i raznih institucija za decu širom Srbije. Kao povratnu informaciju, dobijamo divne fotografije dece sa posterima, kao i njihove komentare koji pokazuju koliko deca dobro prepoznaju pojam solidarnosti prema vršnjacima, starijim osobama, ali i životinjama i zaštiti životne okoline.

Komentari dece su bili veoma zanimljivi jer su situacije opisane kroz praktične primere iz stripa, takve da se sa njima i oni često susreću.  Od brojnih dečijih komentara izdvajamo nekoliko:

  • Svako parče užine koju podelim sa drugom koji nema jača naše drugarstvo
  • Svi smo jednaki, svi smo isti ako smo u duši pošteni i čisti
  • Svako parče užine koju podelim sa drugom koji nema jača naše drugarstvo
  • Ako nismo odgovorni prema starijima I mi ćemo jednog dana doživeti istu situaciju
  • Čuvam prirodu da bi mi život bio zdraviji

U opštini Novi Pazar su snimili lep TV prilog sa decom i pričom o Maloj školi solidarnosti, video pogledajte preko linka.

Fondacija Ana i Vlade Divac obeležava 10 godina svog rada i u sklopu ovog jubileja organizujemo čitav niz manifestacija pod nazivom „Slavimo solidarnost“. Želimo da podstaknemo solidarnost pružajući našim sugrađanima širom Srbije raznovrsne besplatne programe i aktivnosti prilagođene različitim generacijama i interesima građana Srbije. Projekat je podržala EU preko Programa “Evropa za građane i građanke”.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti