Kako su deca u vrtiću i Osnovnoj školi doživela strip "Mala škola solidarnosti"?

Mala škola solidarnosti

Mala škola solidarnosti

Predstavnici Kancelarije za mlade u Crnoj Travi i koordinator Vladan Nikolić su obišli decu Predškolske ustanove „Mladost“  i učenike nižih razreda osnovne škole „Aleksandar Stojanović“ u tom mestu. Deca su se sa posebnom pažnjom u neposrednoj komunikaciji sa njima, svojom vaspitačicom i učiteljem upoznala sa sadržajem i porukama koje strip "Mala škola solidarnosti" nosi, da poštuju društvene vrednosti i da se uče dobrom ponašanju. 

Komentari dece su bili veoma zanimljivi jer su situacije opisane kroz praktične primere iz stripa, takve da se sa njima i oni često susreću. Deca su dala svoje viđenje i to: jedan mališa iz vrtića kaže da je pronašao ispred zgrade gde stanuje malog psa, pozvao je svog tatu u pomoć. Napravili su mu malu kućicu ispred zgrade, hranili ga i spasili. Druga devojčica pak se igrala na ulici kada je pored nje prošao stari deka kome se u trenutku pocepala kesa i sve namirnice koje su bile u njoj su mu ispale. Ona je odmah, pošto je bila blizu prodavnice otišla do nje, uzela od prodavačice drugu kesu vratila se nazad do deke i pomogla mu da prepakuje namirnice. Rekla je da je bila srećna zbog toga i da bi to ponovo uradila. 

Oni su deci objasnili  i ko je Vlade Divac i rekli par reči o njegovoj sportskoj karijeri a posebno o humanitarnom radu, iako su mnoga deca već znala da je u pitanju naš poznati košarkaš - bivši igrač "Partizana" i NBA lige.

Posle uvodnog predstavljanja strip postera od strane njihovog učitelja i deca iz osnovne škole su aktivno učestvovala u njegovoj analizi kroz svoja iskustva. Jedan đak prvak rekao je da voli da kada jede smoki ili neki drugi slatkiš uvek ponudi i svoje drugare u blizini bilo da su u školi na ulici i na nekom drugom mestu. Devojčica iz drugog razreda svakodnevno na prozoru kuće stavlja mrvice od hleba za ptice. Najviše voli da ih hrani kako kaže zimi kada im je najpotrebnije, tada njen prozor bude prepun vrapčića…
I drugi učenici su sa sličnim primerima pokazali da su i oni solidarni… 

Svoj deci je uručen po jedan poster a po jedan primerak je istaknut na zidnim novinama škole odnosno vrtića kao uspomena na naš boravak.

Ovom prilikom su ppredstavnici Kancelarije za mlade u Crnoj Travi dali punu podršku Fondaciji i istakli da izuzetno cene naš sadašnji i budući humanitarni rad, a ujedno i čestitali i 10 godina uspešnog rada.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti