Okrugli sto Fondacije Divac, Beograd, 15. novembar, UK Parobrod

Okrugli sto, Mreža omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske

Okrugli sto, Mreža omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske

“Prema poslednjim podacima za 2015/2016 u regionu, NEET stopa za mlade (mladi koji pripadaju kategoriji građana koji nisu ni u obrazovnom sistemu ni u radnom odnosu) između 15 i 29 godina iznosi 31,6% dok je u Srbiji nešto niža 22,3% a u Evropskoj uniji znatno manja i iznosi 14.2% saopštila je Ksenija Rakić ispred Fondacije Divac koja se bavi istraživanjem javnih politika.

Istraživanje o NEET stopi rađeno je u okviru projekta Mreža omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske (Albanija, Srbija, Turska, Crna Gora, Makedonija) koji u Srbiji sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac.

“U Srbiji je ovaj procenat mladih koji su nezaposleni, nisu u sistemu obrazovanja niti treningu, niži nego u regionu, a naročito u odnosu na Albaniju i Tursku koje su takođe deo projekta”, istakla je Jovana Tripunović, koordinatorka projekta u Srbiji u okviru Fondacije Ana i Vlade Divac.

Prema Republičkom zavodu za statistiku, u Srbiji 30,2% mladih između 15 i 29 godina se nalazi u riziku od siromaštva.

"Mladi u Srbiji su grupa stanovništva koja je među najizloženijima riziku od siromaštva. Visoka izloženost riziku od siromaštva između ostalog posledica je visoke stope nezaposlenosti mladih, ali i velikog broja mladih koji pored toga sto nisu zaposleni, nisu u sistemu obrazovanja i ne usavršavaju se. Ovo su faktori koji vode ka siromaštvu, dok siromaštvo dalje vodi ka ličnoj nesigurnosti, nezadovoljstvu i osećaju bespomoćnosti. Stoga bi trebalo prioritizovati borbu protiv siromaštva i pitanjem siromaštva se baviti kroz jedan sveobuhvatni pristup, kao između ostalog i zapošljavanjem mladih, posebno mladih iz ugroženih i marginalizovanih grupa", istakao je Mladen Milutinović, Predstavnik Društva za razvoj dece i mladih - Otvoreni klub, i predstavnik OK u Evropskoj mreži protiv siromaštva - Srbija (EMPSS) i trenutno Predsedavajuci skupštine EMPSS.

Kao glavne strategije za borbu protiv nezaposlenosti i siromaštva Nacionalne službe za zapošljavanje, istaknute su besplatne obuke, jednodnevni treninzi, terenske posete ruralnim područjima, podrška za započinjanje samostalnog biznisa u vidu bespovratnih sredstava. “Sve ove mogućnosti postoje i za osobe koje nisu prijavljene na biro za nezaposlene, a mogu nam se obratiti”, rekla je Ivana Janjuz, savetnik za zapošljavanje u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Mladi preduzetnici

Sa druge strane rekordan broj samozaposlenih mladih među mladom zaposlenom populacijom je signal da su mladi okrenuli ka preduzetništvu, trenutno 10,4 odsto zaposlenih mladih čine samozaposleni.

 

Godina 2016. bila je godina preduzetništva za mlade. Tada je registrovano, prema podacima APR-a 7,726 privrednih subjekata sa 100% osnivačkog kapitala mlađih od 30 godina, što predstavlja 5,8% u poređenju sa ukupnim brojem registrovanih privrednih subjekata. Među preduzetnicima 53.555 preduzetnika je mlađe od 30 godina, što predstavlja 23.4%.  Ovi podaci ukazuju na to da je u Srbiji krajem 2016. bilo registrovano 17% privrednih subjekata čiji su osnivači mlađi od 30 godina.

“Rad trud i volja su presudni za uspeh”, istakao je Milan Todorović, mladi preduzetnik, jedan od osnivača uspešnog sajta za nekretnine “CityExpert”, “Jedan posto je ideja, dok je 99 posto rad”, dodao je on.

Zaključak panelista je bio da i država i organizacije civilnog društva treba zajedno da rade na strategijama za smanjene nezaposlenosti i siromaštva među mladima i drugim ugroženenim grupama.

“Danas smo prepoznali preduzetništvo kao jedno od potencijalnih rešenja za smanjenje nezaposlenosti mladih, pa bi u tom smislu preporuka državi bila da je poželjno formirati adekvatne mere koje olakšavaju i podstiču preduzetništvo mladih. S druge strane poželjno je edukovati mlade o preduzetništvu po mogućstvu kroz formalni vid obrazovanja već u ranom uzrastu, jer bi na taj način lakše došli do većeg broja mladih i razvili preduzetnički način razmišljanja, što bi doprinelo jačanju njihovih kompetencija, samopouzdanja i šansi zaposlenje", dodao je Mladen Milutinović ispred Mreže za borbu protiv siromaštva. 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti