Koliko su mladi uključeni u politički, društveni i ekonomski život u Srbiji i zemljama regiona?


Srbija ima najviši indeks učešća mladih u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj sferi u odnosu na zemlje u regionu, ali je on i dalje daleko od nivoa participacije mladih u zemljama Evropske unije. Iza Srbije su Makedonija, Crna Gora i Albanija. Ovo je pokazalo istraživanje Indeks participacije mladih u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj koje je sprovela Mreža omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske.

Iako je niska stopa prisutnosti mladih u javnom životu, u svim zemljama je primećen rast participacije u odnosu na prethodnu godinu.
Indeks političke participacije, koji pokazuje koliko su mladi uključeni u politički život, najviši je u Crnoj Gori, a iza su Makedonija, pa Srbija i Albanija i Turska. Indeks političke participacije je u svim navedenim zemljama oko 4, a Agendom Saveta Evrope 2020 projektovano da on bude čak 33,23.
 Skoro 60% mladih smatra da nema nikakav uticaj na političke procese.


Više podataka o Indeksu participacije mladih u ovim zemljama, koji predstavlja jedinstven način merenja učešća mladih u javnom životu u Evropi, možete naći na sajtu www.ybhwbt.eu.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti