Ima li rešenja za omladinske organizacije u pandemijskom i postpandemijskom periodu?

Beograd, 10.mart 2021. Sa ciljem skretanja pažnje na trenutni položaj omladinskih organizacija civilnog sektora organizovana je Regionalna konferencija u okviru Mreže omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske, kojom koordinira pet organizacija iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Turske.

Cilj konferencije bio je pokretanje pitanja o pozicioniranju organizacija civilnog društva u pandemijskom i postpandemijskom periodu, i mapiranje ključnih izazova sa kojima se suočava civilni sektor.

Liselotte Isaksson, DG NEAR, direktorka sektora za civilno društvo i socijalnu inkluziju istakla je: „Prioritet Evropske unije je da podrži organizacije u civilnom sektoru, a to je posebno ilustrovano u novom finansijskom okviru za podršku civilnom društvu, kao i značajno povećanje budžeta za Erasmus plus “.

„Postoji novi program grantova za organizacije - grantovi iznose i do 15.000 evra i na taj način Evropska omladinska fondacija pokušava da podrži omladinske organizacije“, najavila je Sylvia Ivanova, zamenica direktora Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope.

U nastavku, Tanja Hafner Ademi, vođa tima EU TACSO 3 na zapadnom Balkanu i u Turskoj, rekla je: „Moramo da uradimo mnogo toga kako bismo pomogli organizacijama i kako bismo obezbedili bolje okruženje za omladinske organizacije i kvalitetniji zakonodavni okvir za organizacije civilnog društva, posebno u Turskoj “.

Pandemija COVID-19 dovela je do finansijske nestabilnosti i odlaganja velikog broja aktivnosti organizacija civilnog sektora, posebno organizacija na lokalnom nivou. S druge strane, upravo su ove organizacije ključni akteri u pružanju podrške najugroženijim grupama građana.

"Treba podržati uspostavljanje novih programa finansiranja za pomoć organizacijama u ovim teškim vremenima. Ova pandemija je poziv na buđenje i ponovno pokretanje regionalne saradnje", rekao je Jan Zlatan Kulenović, programski direktor Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Dr. Gjergj Murra, izvršni direktor Fonda za Zapadni Balkan (WBF) izjavio je: „Ako ima volje, ima i načina. Mogućnosti su tu. Molimo vas da nas kontaktirate kako bismo vam pomogli, moramo bolje da sarađujemo. Fleksibilni smo i spremni da pružimo podršku narednim aktivnostima omladinskih organizacija“.

Regionalna konferencija organizovana je u okviru Mreže omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske, uz podršku Evropske komisije, kao deo njenih napora na kontinuiranom unapređivanju odnosa javnih vlasti sa mladima. Mrežu koordiniraju Fondacija Ana i Vlade Divac (Srbija), NVO Prima (Crna Gora), Mladiinfo International (Makedonija), Partners Albania - Centar za upravljanje konfliktima (Albanija) i Fondacija zajednice volontera (Turska). Projekat podržava Evropska komisija, kao deo svojih napora da konstantno unapređuje odnos javnih vlasti prema mladima.

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti