Festival Solidarnosti na Paliću

Festival Solidarnosti u okviru Porodičnih dana na Paliću održan je u nedelju 22. jula 2018. na Termalnim bazenima Palić, gde su organizacije civilnog društva i neformalne grupe, koje konstantno rade na poboljšanju kvaliteta života i rešavanju problema lokalnog stanovništva u opštini Subotica, predstavile različite radionice, kulturne, sportske i ekološke aktivnosti.

Crveni krst Subotice održao je vežbu demonstracije prve pomoći, predstavnici Udruženja za pomoć osobama sa autizmom grada Subotica su organizovali mini slikarske radionice, dok je Centar lokalne demokratije - LDA Subotica održao ekološke radionice. Udruženje Olovka piše SRCEM pravila je promotivne vetrenjače za decu, dok je Udruženje za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama ZaJedno, čiji je cilj poboljšanje položaja osoba sa smetnjama u razvoju, organizovala radionice na otvorenom sa svojim korisnicima.

Na ovogodišnjem “Summer3p” festivalu u saradnji sa organizatorima iz Udruženja građana “AŠC” i zajedničkim nastupom u okviru nedeljnog Porodičnog dana, održava se program Festivala solidarnosti na kojem udruženja sa svojim članovima predstavljaju rezultate i aktivnosti tokom realizacije kroz konkurs “Možemo i mi” sa radioničarskim i kreativnim programom sa posebnim gostima iz Prihvatnog centra iz Subotice na lepom prostoru Termalnog bazena na muškom štrandu obale jezera Palić, podsetio je Igor Halašević, lokalni koordinator projekta.

"Kuća iza duge", projekat koji je finansirala Fondacija „Ana i Vlade Divac“ u okviru konkursa ’’Možemo i mi" unapredio je lokalnu zajednicu i uključio građane u tekuće aktivnosti. "Letnja učionica" je postavljena u dvorištu i itekako znači jer udruženje petu godinu zaredom realizuje Letnju školicu za decu gde ih roditelji mogu ostaviti u periodu od 9 do 15h svakog radnog dana. Deca na taj način imaju aktivan letnji raspust sa različitim radionicama koje se većim delom održavaju u Letnjoj učionici”, izjavila je Suzana Skenderović, predsednica Gradskog Udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Korisnici prihvatnog centra za migrante i izbeglice u Subotici učestvovali su u svim aktivnostima. Silvija Patarčić, koordinatorka Centra lokalne demokratije LDA Subotica rekla je da projekat „Lokalna inicijativa - prostor za solidarnost“ ima za cilj unapređenje lokalne zajednice kroz uređenje javnog prostora, istovremeno stvarajući priliku za promociju solidarnosti, povećanje informisanosti i jačanje empatije građana, naročito mladih iz Subotice, prema migrantskoj populaciji. “Ideju, kao i realizaciju aktivnosti sprovodi grupa mladih saradnika Centra lokalne demokratije što je dodatna vrednost ovog programa koji pruža mogućnost da mladi budu aktivni pokretači pozitivnih promena u svojim lokalnim sredinama'', dodala je Petarčić.

Za više informacija pogledajte ovde: http://summer3p.subotica.com/festivalski-program/porodicni-dan/ Konkurs „Možemo i mi“ sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac u okviru projekta „Podrška stanovništvu u zajednicama pogođenim izbegličkom krizom u Srbiji“ uz podršku Fondacija za otvoreno društvo (Open Society Foundations).

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti