21 udruženje i neformalna grupa iz Sombora, Obrenovca i Šida pokazali humanost i solidarnost tokom krize izazvane pandemijom kovid 19 i predstavile to na Festivalu solidarnosti.

Crveni krst Sombor

Crveni krst Sombor

Beograd, 24. 12. 2020. U okviru projekta Podrška stanovništvu u zajednicama pogođenim izbegličkom krizom u Srbiji Fondacija Ana i Vlade Divac sa partnerima organizovala je treću godinu zaredom Festival solidarnosti na kome su svoje aktivnosti i rezultate predstavile udruženja i neformalne grupe koje smo u okviru projekta podržali na konkursu „Možemo i mi“ sa ukupno 7,3 miliona dinara.

U okviru projekta Podrške potrebama migrantske populacije u suočavanju sa kovidom 19 četiri hiljade zaštitnih maski, koje su stigle do korisnika svih prihvatnih centara i lokalnog stanovništva, šili su migranti u prihvatnim centrima Šid Stanica, Krnjača i Bujanovac.  

Trenutno u 16 prihvatnih centara u Srbiji boravi oko 6.000 migranata.

“Lokalna udruženja i stanovništvo bili su veoma zahvalni za maske koje su i dalje svima neophodne kako bi se zaštitili od koronavirusa. Drago nam je da smo i ove godine imali priliku da podržimo projekte i inicijative u Somboru, Šidu i Obrenovcu koje unapređuju kvalitet života i rešavaju probleme lokalnog stanovništva, ali i stvaraju prostor za zajedničke aktivnosti migranata i lokalnog stanovništva”, izjavila je Ivana Živanović, koordinatorka projekta u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

Većina udruženja kojima su i umetnici, ekolozi, nastavnici, sportisti je tokom čitave godine aktivnosti posvetila marginalizovanim grupama, osobama sa smetnjama u razvoju, ekologiji kroz radionice i druženja u skladu sa merama preventive.

“Inicijativa Žensko stvaralaštvo - most povezivanja kultura, imala je više nego vidljive i pozitivne rezultate koji su doprineli napretku našeg udruženja, uključivanju velikog broja mladih i nezaposlenih žena iz ranjivih grupa koji su dobili mogucnost zapošljavanja i daljeg napredovanja. Hvala Fondaciji koja je podržala nas projekat, a mi se trudimo da što vernije opravdamo poverenje i da sa jos većim samopouzdanjem nastavimo aktivnosti i pomoć ranjivim grupama građana”, izjavila je povodom završetka projekta Mira Kovač iz Udruženja žena a “Staparska ruža”, Sombor.

U Šidu su se tokom pandemije kovid 19 udruženja odrekla dela svojih sredstava sa projekta i kupovali su maske, rukavice i dezinfekciona sredstva koja su podelili najugroženijim stanovnicima okolnih sela. 

“Sedma godina je kako smo napustili Irak i od tada smo prošli kroz gotovo sve balkanske države, a nadamo se da ćemo nekako stići do zapadne Evrope. Izuzetno je važno održavati čistim centar i sredinu u kojoj boravimo. To je dobro za naše zdravlje i za očuvanje prirode. U centru smo postavljali nove kante za otpatke, a deca su u organizaciji lokalnih udruženja uređivala park koji se nalazi u blizini i gde se igraju,” rekla je Džabrija Sajd iz Iraka koja sa mužem i šestoro dece trenutno boravi u prihvatnom centru u Šidu i koja je učestvovala u aktivnostima Neformalne grupe Savesni građani-Ekologija.

Projekat „Podrška stanovništvu u zajednicama pogođenim izbegličkom krizom u Srbiji“ realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac treću godinu zaredom uz podršku Fondacija za otvoreno društvo (Open Society Foundations). U okviru projekata, u prethodnom periodu podržali smo 60 projekata u opštinama Šid, Sombor, Obrenovac, Preševo i Subotica, u ukupnom iznosu 21, 5 miliona dinara.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti