U okviru projekta "Podrška stanovništvu u zajednicama pogođenim izbegličkom krizom u Srbiji" održali Festival solidarnosti u prostoru oko gimnazije "Sava Šumanović" u Šidu.


Festival solidarnosti u Šidu

Tokom Festivala solidarnosti predstavljene se aktivnosti organizacija čiji su projekti podržani u Šidu. To su Kinološko društvo “Drug’’, Kajak kanu klub,”Filip Višnjić’’, SO Sunce i NVO ,,Misli globalno deluj lokalno’’ kao i neformalne grupe  ,,Sportisti bez granica’’, Parlamentarci Gimnazije “Sava Šumanović” i Sportisti iz Šida.

 Tokom projekta, je između ostalog, uređeno dvorište gimnazije u Šidu, parkovi i igrališta za decu u Šidu i okolini, a organizovano više sportskih aktivnosti za decu, uređeni su i sportski tereni.

Na Festivalu su neformalne grupe organizovale fudbalsku utakmicu za više timova lokalnih klubova za decu uzrasta do 15 godina, SO “Sunce” je organizovalo takmičenje za najmlađe na Adrenalin stazi napravljenoj tokom trajanja projekta. Kajak kanu klub “Filip Višnjić” organizovao je trening  - simulaciju kajakinga.

Za kraj, Kulturno obrazovni centar iz Šida priredio je besplatnu pozorišnu predstavu na otvorenom “Zdravi i fini vitamini” koja je zabavila i decu, tinejdžere ali i roditelje i organizatore festivala.

Fondacija Ana i Vlade Divac je od početka migrantske krize uključena u aktivnosti kako bi pružila pomoć lokalnom stanovništvu u opštinama koje su najviše pogođene migrantskom krizom. Drago nam je da smo imali priliku da podržimo inicijative u Šidu koje unapređuju kvalitet života i rešavaju probleme zajednice ali i stvaraju prostor za zajedničke aktivnosti migranata i lokalnog stanovništva” izjavila je lokalna koordinatorka projekta u Šidu, Jovana Vuksan.

Ukupno 22 lokalna projekta u Šidu, Somboru i Obrenovcu, usmerena na rešavanje svakodnevnih problema i potreba ovih opština podržano je ovim projektom, istovremeno stvarajući prostor za sardnju između izbeglica i lokalnog stanovništva. Samo u opštini Šid podržano je sedam projekata u ukupnoj vrednosti od 2,1 miliona dinara.

Fondacija Ana i Vlade Divac podržala je sa 7,3 miliona dinara najbolje projekte neformalnih grupa i organizacija civilnog društva u tri opštine u Srbiji koji unapređuju kvalitet života cele zajednice. Projekat je finansirala Fondacija za otvoreno društvo (Open Society Foundations).

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti