NASTAVLJAMO POMOĆ IZBEGLICAMA I LOKALNOM STANOVNIŠTVU  U IZBEGLIČKOJ KRIZI

Beograd, 20. jun 2020. - Fondacija Ana i Vlade Divac je osnovana sa ciljem pružanja pomoći izbeglim licima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i interno raseljenima sa Kosova i Metohije. Mnogima od njih i danas je potrebna naša pomoć. Od 2007. godine, Fondacija je, zajedno sa donatorima, obezbedila domove za 730 izbegličkih i interno raseljenih porodica koje su živele u kolektivnim centrima.

Domovi su obezbeđeni kroz izgradnju stambenih jedinica za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, izgradnju montažnih objekata, kupovinu seoskih domaćinstava i dodelu građevinskog materijala za izgradnju kuća, kao i podršku za razvijanje sopstvenog poslovanja.

Tokom prethodnih 10 godina u saradnji sa Aerodromom “Nikola Tesla” i zahvaljujući humanim putnicima i individualnim donatorima Fondacija je obezbedila ili obnovila 38 kuća za raseljena lica sa ratom zahvaćenih područja bivše Jugoslavije.

Fondacija Ana i Vlade Divac od početka migrantske krize 2015, pored obezbeđivanja direktne humanitarne pomoći radi i na jačanju zajedništva između migranata i stanovništva u Srbiji u lokalnim zajednicama kako bi zajedničkim aktivnostima doprineli opštem dobru zajednice i na taj način se upoznali i pomogli jedni drugima.

Međunarodni dan izbeglica, 20. jun. Fondacija Ana i Vlade Divac obeležava sa trenutno aktivnim, dvadeset i jednim projektom koji unapređuju kvalitet života u lokalnoj zajednici u Šidu, Obrenovcu i Somboru. U 18 prihvatnih centara trenutno boravi 5.000 migranata a projektima je obuhvaćeno više od 3.000 ljudi.

Neformalna grupa „Savesni Građani“ Šid, organizovala je u Prihvatnom centru Šid, eko radionicu kojoj su prisustvovali korisnici prihvatnog centra. Popodne će neformalna grupa Ljubinić u Prihvatnom centru Obrenovac održati radionicu kuvanja i likovnu radionicu. 

“Naš cilj je da kroz različite vidove likovne kulture približi, kako deci iz sela Ljubinić i njihovim roditeljima tako i privremeno raseljenim licima u Prihvatnom centru kulturne različitosti. Jedini vid aktivnosti koju mnogi meštani Ljubinića imaju je folklor. Želimo, pre svega, da deca nauče koliko ima sličnosti u kulturama i razbijemo predrasude o izbeglicama u ruralnim sredinama. Deci ove aktivnosti mnogo znače i ona to iskazuju slikajući i crtajući na način na koji oni vide situaciju. Moram da izrazim veliko zadovoljstvo saradnjom sa migrantima, a posebno bih istakao njihovu posvećenost i želju za učešćem u radionicama koje im bar malo olakšavaju i pomažu da zaborave tešku situaciju u kojoj se nalaze”, izjavio je povodom Međunarodnog dana izbeglica, Slobodan Radojičić, iz folklorne omladinske grupe Ljubinić.

Tokom pandemije COVID 19 Fondacija je za tri prihvatna centra obezbedila higijenska sredstva koja su bila neophodna za 2 meseca, a kako su potrebe za povećanom higijenom konstantne, pomoć u higijenskim sredstvima potrebnim za još 2 meseca, biće upućena u 5 prihvatnih centara.

“Hvala Fondaciji Ana i Vlade Divac što nas se setila na ovaj dan. Imali smo zanimljivu prezentaciju o ekologiji i čuli korisne informacije predstavljene na zabavan način. Vi ste uvek bili uz nas i znali da nam pomognete kada nam je bilo najteže”, rekao je Kaid iz Pakistana (22) povodom eko radionice u prihvatnom centru Šid.

Korisnici prihvatnih centara šiju zaštitne maske i tako pomažu lokalnoj zajednici. Tokom jula i avgusta će zaštitne maske koje su šili migranti biti podeljene korisnicima prihvatnih centara i lokalnom stanovništvu.

Dodatno je obezbeđeno 200 porodičnih paketa sa društvenim igrama za najmlađe kojima je pažnja najpotrebnija.

Projekat podrške stanovništvu u zajednicama pogođenim izbegličkom krizom Fondacija Ana i Vlade Divac realizuje treću godinu za redom sa Fondacijama za otvoreno društvo (Open Society Foundations).

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti