Festival Solidarnosti u Šidu

U okviru projekta “Podrška stanovništvu u zajednicama pogođenim izbegličkom krizom u Srbiji“, koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac, održan je Festival solidarnosti u Slovačkom parku u Šidu, u kojem su, pored lokalnog stanovništva, učestvovali i korisnici obližnjih prihvatnih centara za migrante.

Tokom Festivala solidarnosti predstavljene se aktivnosti udruženja “Centar za razvoj Srema”, “Sport za sve Šid” i “Udruženje žena - Majčin zagrljaj”, kao i neformalnih grupa “Nastavnici Gimnazije”, “Berkasovčani”, “Jamena zajedno” i “Sot”. Sva udruženja i neformalne grupe obuhvaćene projektom organizovale su brojne aktivnosti, kao što su volonterska akcija sređivanja dečijeg igrališta u Slovačkom parku, organizovanje slikarskih i interkulturalnih radionica, kao i različitih sportsko-rekreativnih aktivnosti za decu i roditelje.

 

Koordinatorka projekta Fondacije Ana i Vlade Divac Jovana Vuksan istakla da je u ovoj opštini podržano sedam inicijativa ukupne vrednosti od 2.4 miliona dinara, a poseban naglasak stavljen je na one projekte koji se realizuju u ruralnim sredinama, a uključuju veliki broj ljudi i pokrivaju oblasti koje imaju najveću korist za lokalnu zajednicu, kao što su kultura, obrazovanje, zdravlje, sport, bezbednost i ekologija.

“Festival solidarnosti doživljavamo kao krunu programa koji će poslužiti kako lokalnoj zajednici, tako i migrantima da pokažu onaj najbolji i najuzvišeniji deo nas - ljudsku dobrotu i solidarnost”, rekao je Nikola Tarajić, koordinator nevladine organizacije Centar za razvoj Srema.

On je dodao da je ova nevladina organizacija prikazala aktivnosti koje spajaju različite kulture, kao što su upoznavanje seoskih žena sa kulturama zemalja iz kojih dolaze migranti i migranata sa nacionalnim kulturama domicilnog stanovništva, zatim organizovanje internacionalnih kulinarskih radionica i interanacionalnih radionica rukotvorina.

Fondacija Ana i Vlade Divac podržala je sa 7,3 miliona dinara najbolje projekte neformalnih grupa i organizacija civilnog društva u tri opštine u Srbiji koji unapređuju kvalitet života i rešavaju probleme lokalnog stanovništva. Projekat je finansirala Fondacija za otvoreno društvo (Open Society Foundations).

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti