Predstavljeni rezultati podrške Fondacije Ana i Vlade Divac za stanovništvo u Subotici

 

Rezultati projekta „Možemo i mi“ Fondacije Ana i Vlade Divac za podršku lokalnom stanovništvu u zajednicama pogođenim izbegličkom krizom u Srbiji predstavljeni su u utorak, 25. septembra, u prostorijama Udruženja „ZaJedno“ u Subotici.

Konkretne rezultate predstavili su Crveni krst Subotica, Gradsko udruženje “Autizam”, Subotica, Centar lokalne demokratije - LDA Subotica, Udruženje Olovka piše SRCEM i Udruženje ZaJedno.

Fondacija Ana i Vlade Divac je podržala pet projekata u Subotici koje su sprovodile pomenute organizacije u vrednosti  od 2,6 miliona dinara, dok je ukupna vrednost projekta koji smo sprovodili i u Šidu i Preševu 7 miliona dinara.

„Od 2016. Fondacija Ana i Vlade Divac je u gradu Subotica. Imamo divnu saradnju sa njima, angažovali su u projektima kako domecijalno stanovništvo, tako i korisnike Prihvatnog centra Subotica. U ovom projektu oni su pomogli pet organizacija iz Subotice koje su imale svoje akcije sa lokalnim stanovništvom, uređivali grad, organizovali radionice i festivale“, izjavio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća.

Da podsetimo, letos je održan “Festival solidarnosti” na kome se predstavilo svih pet podržanih organizacija i udruženja u okviru subotičkog Summer3p festivala na Paliću.  Više od sedam hiljada posetilaca festivala je uživalo u programu, a mnogi od njih su posetili paviljone organizacija i učestvovali u našim aktivnostima i radionicama za decu.

“Program “Možemo i mi” započeli smo u martu  ove godine potpisivanjem ugovora sa pet organizacija iz Subotice, a danas imamo završnu manifestaciju koja je ujedno treći zajednički sastanak partnerskih organizacija. Proteklih meseci smo svi sarađivali na realizaciji odabranih projekata, a više nego prethodnih godina je benefit u lokalnoj zajednici su mogli da učestvuju i osete naši sugrađani”, rekao je Igor Halasević, lokalni koordinator projekta Fondacije Ana i Vlade Divac.

Nikola Ljubomirović, ispred Komesarijata za izbeglice i migrante u Republici Srbiji u svojoj izjavi je pomenuo da “je Fondacija Ana i Vlade Divac u okviru projekta u saradnji sa pet nevladinh organizacija omogućila korisnicima centra, pre svega deci migranata, srećnije detinjstvo i boravak dok su u Republici Srbiji uključivši ih u radionice za decu. Takođe, u okviru projekta su obezbedili roštilj za Prihvatni centar zahvaljujući čemu su migrant mogli samostalno da kuvaju i napolju”.

Rad organizacija obuhvaćenih projektom Podrška stanovništvu u zajednicama pogođenim izbegličkom krizom u Srbiji“ koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Fondacija za otvoreno društvo (Open Society Foundations) stvara prostor za zajedničke aktivnosti migranata i lokalnog stanovništva. U realizaciju svih aktivnosti uključen je veliki broj ljudi, što predstavlja dodatnu vrednost za lokalnu zajednicu, posebno u oblasti kulture, obrazovanja, zdravlja, sporta, bezbednosti i ekologije.

Tagovi

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti