Fondacija Ana i Vlade Divac učestvovala je na ovogodišnjem Mikser Festivalu koji se ove godine održavao od četvrtka u Silosima Žitomlina u Beogradu.

Fondacija Divac i USAID na Mikser Festivalu (FOTO)

Za vreme trajanja festivala, posetioci su na štandu Fondacije Divac i USAID-a mogli da pogledaju fotografije novinske agencije Tanjug nastale tokom praćenja izbegličke krize na nekoliko lokacija u Srbiji u periodu od 2015. godine do danas.

 

Pripremanje i degustacija hrane iz bliskoistočne kuhinje

U petak, 26. maja na štandu su migranti pripremali tradicionalna jela sa Bliskog istoka, i preneli neke od sjajnih ukusa I tradicionalnih recepata gostima festivala.

Migranti koji će nam pripremati hranu uz posebne začine i autentične mirise su po zanimanju profesionalni kuvari a trenutno žive u prihvatnom centru Krnjača.

 

Modna revija unikatnih modela sa motivima Bliskog Istoka

U subotu, 27. maja održana je modna revija na kojoj su bili predstavljeni unikatni modeli koje su sašile žene migrantkinje iz Avganistana, Sirije i Gane a koje su pohađale radionicu šivenja Fondacije Divac u Centru za azil u Krnjači. Uz nadzor i edukaciju renomirane mlade dizajnerke Dejane Momčilović, migrantkinje su pripremile za vas 6 modela koje ste mogli da vidite u prostoru Misker Razgovori. Dejana je diplomirala na Kraljevskoj akademiji lepih umetnosti u Antverpenu gde je i oblikovala svoj modni izraz.

 

Radionica crtanja i slikanja za decu

U nedelju, 28. maja, za roditelje koji su sa decom posetili festival, na štandu Fondacije Divac i USAID-a organizovana je radionica crtanja  i slikanja uz animatora. Na radionici je učestvovao i talentovani dečak, mali umetnik, Farhad Nudi, izbeglica iz Avganistana koji se družio sa decom i podelio sa njima svoje tehnike crtanja i slikanja. Koliko je to lepo bilo možete pogledati u galeriji ispod. 

Program Fondacije pod nazivom “Život ne bira puteve” sastoji se od nekoliko aktivnosti i nosi naziv  kampanje koju Fondacija Ana i Vlade Divac sprovodi sa ciljem da poveća empatiju građana Srbije prema izbeglicama i migrantima i da promoviše solidarnost i humanost kao univerzalne ljudske vrednosti. Kampanja je deo projekta “Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu” koji Fondacija sprovodi uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti