Fondacija Ana i Vlade Divac učestvovala je na ovogodišnjem Mikser Festivalu koji se ove godine održavao od četvrtka u Silosima Žitomlina u Beogradu.

Fondacija Divac i USAID na Mikser Festivalu (FOTO)

Za vreme trajanja festivala, posetioci su na štandu Fondacije Divac i USAID-a mogli da pogledaju fotografije novinske agencije Tanjug nastale tokom praćenja izbegličke krize na nekoliko lokacija u Srbiji u periodu od 2015. godine do danas.

 

Pripremanje i degustacija hrane iz bliskoistočne kuhinje

U petak, 26. maja na štandu su migranti pripremali tradicionalna jela sa Bliskog istoka, i preneli neke od sjajnih ukusa I tradicionalnih recepata gostima festivala.

Migranti koji će nam pripremati hranu uz posebne začine i autentične mirise su po zanimanju profesionalni kuvari a trenutno žive u prihvatnom centru Krnjača.

 

Modna revija unikatnih modela sa motivima Bliskog Istoka

U subotu, 27. maja održana je modna revija na kojoj su bili predstavljeni unikatni modeli koje su sašile žene migrantkinje iz Avganistana, Sirije i Gane a koje su pohađale radionicu šivenja Fondacije Divac u Centru za azil u Krnjači. Uz nadzor i edukaciju renomirane mlade dizajnerke Dejane Momčilović, migrantkinje su pripremile za vas 6 modela koje ste mogli da vidite u prostoru Misker Razgovori. Dejana je diplomirala na Kraljevskoj akademiji lepih umetnosti u Antverpenu gde je i oblikovala svoj modni izraz.

 

Radionica crtanja i slikanja za decu

U nedelju, 28. maja, za roditelje koji su sa decom posetili festival, na štandu Fondacije Divac i USAID-a organizovana je radionica crtanja  i slikanja uz animatora. Na radionici je učestvovao i talentovani dečak, mali umetnik, Farhad Nudi, izbeglica iz Avganistana koji se družio sa decom i podelio sa njima svoje tehnike crtanja i slikanja. Koliko je to lepo bilo možete pogledati u galeriji ispod. 

Program Fondacije pod nazivom “Život ne bira puteve” sastoji se od nekoliko aktivnosti i nosi naziv  kampanje koju Fondacija Ana i Vlade Divac sprovodi sa ciljem da poveća empatiju građana Srbije prema izbeglicama i migrantima i da promoviše solidarnost i humanost kao univerzalne ljudske vrednosti. Kampanja je deo projekta “Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu” koji Fondacija sprovodi uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).