Fondacija Ana i Vlade Divac je u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, pomaže više od 50.000 najugroženijih građana Srbije u borbi sa koronavirusom. Vrednost pomoći je 200.000 evra.

Pomoć za najugroženije Somborce

Sombor, 4. jun 2020. U organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac i lokalnih partnera organizovana je distribucija paketa pomoći za najugroženije stanovnike Sombora.

Građani Srbije iz osetljivih kategorija posebno su pogođeni krizom izazvanom koronavirusom i potrebna im je dodatna briga i podrška. Kroz projekat „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“, obezbeđeno je 10.000 porodičnih paketa sa osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima, koji će biti podeljeni jednoroditeljskim porodicama, korisnicima narodnih kuhinja, višečlanim porodicama, stanovnicima nehigijenskih naselja, porodicama koje brinu o deci ili odraslima sa invaliditetom, te pojedincima koji žive i rade na ulici. Projekat realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u saradnji sa Grupom 484 i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

 „Početkom meseca započeli smo podelu paketa za korisnike u sedam gradova Srbije, prvo ovde u Somboru, potom Leskovcu, Beogradu, Subotici, Čačku, Nišu i Prokuplju. Podelu pomoći realizujemo sa 57 lokalnih partnera - lokalnim institucijama, Crvenim krstom, udruženjima građana i volontera, od kojih su mnogi dugogodišnji saradnici Fondacije i od kojih smo dobili veliku podršku i informacije o potrebama građana kada je u pitanju raspodela pomoći.  Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim partnerima na projektu - Grupi 484 i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

U Somboru je podeljeno ukupno 309 paketa za najugroženije građane. Pakete su dobile porodice dece sa smetnjama u razvoju koja pohađaju Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Vuk Karadžić“, korisnici Međuopštinskog udruženja slepih i slabovidih Sombor i Apatin i udruženje građana Centar za razvoj zajednice Link koje je okupilo korisnike slabijih primanja i samohrane roditelje.

 „Zahvaljujem se Fondaciji Ana i Vlade Divac za donaciju koju su poverili našem udruženju kao i za divnu saradnju i podršku u vidu humanitarnih paketa za veliki broj slepih i slabovidih članova udruženja sa teritorije opština Sombor i Apatin. Velika je sreća za udruženje što je Fondacija prepoznala potrebu i pozitivno odgovorila na našu molbu te smo u prilici da zajednički pomognemo 117 porodica slepih u slabovidih lica“, rekla je ovom prilikom Danijela Golubović, sekretar Udruženja slepih i slabovidih Sombor.

Cilj ovog projekta je pomoć porodicama koje žive na rubu ili ispod granice siromaštva, a u otežavajućim okolnostima svakodnevnog života, kao što je briga o bolesnom članu porodice, nezaposlenost ili gubitak posla. Porast straha, depresije i neizvesnosti, usled pandemije Kovida 19, dodatno otežavaju život ovih porodica.  U toku višemesečne akcije biće podeljeno ukupno 10.000 paketa, a drugi ciklus isporuke planiran je za početak jula u mestima gde pomoć bude najpotrebnija. Vrednost projekta „Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi sa Kovidom 19“ iznosi 200.000 evra, a obezbedila ih je Ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti