Fondacija Ana i Vlade Divac organizovala je radni doručak za predstavnike medija na kome su bili predstavljeni finalni rezultati projekta „Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu" koji se realizuje uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sa ciljem jačanja kapaciteta lokalnih zajednica, kao i najnovije akcije i donacije opštinama koje učestvuju u projektu.

Finalni doručak za medije u okviru projekta "Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu"

Brojnim predstavnicima medija prva se obratila Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac koja je istakla da „jedan od prioriteta međunarodne zajednice treba da bude nastavak brige o loklanim zajednicama koje podnose teret izbegličke krize“.

„Izbeglice i dalje borave u Srbiji i sredstva donatora i međunarodnih organizacija treba da budu i dalje usmerena na pomoć lokalnim samoupravama jer je svim izbeglicama kao i lokalnom stanovništvu potrebno zadovoljiti osnovne životne potrebe, istakla je Ana Koeshall.

Miloš Živković, koordinator projekta izjavio je sumirajući rezultate projekta da je „Najveći rezultat projekta saradnja i druženje lokalnog stanovništva i izbeglica i njihovo zajedničko učestvovanje u akcijama, sportskim aktivnostima koje su organizovane u okviru projekta“.

„Niz volonterskih akcija i projektnih aktivnosti doprineo je tome da odnosi između izbeglica i lokalnog stanovoništva budu bolji i kvalitetniji, a predrasude koje su postojale smanjene su“, nadovezala se na to, Marija Đorđević, lokalna koordinatorka projekta u opštini Lajkovac (prihvatni centar Bogovađa)

Da su lokalni koordinatori i stanovništvo izuzetno značajni za projekat potvrdio je i Siniša Čađo, menadžer projekta pri USAIDu, „Marija, kao lokalni koordinator, ali ne samo ona već svi koordinatori i volonteri u sedam opština u kojima se sprovodi projekat zaslužni su za uspeh i rezultate rešavajući sa nama sve prepreke na koje smo naišli“.

Projekat vrednosti 700 000 dolara se sprovodi u 7 opština u Srbiji najviše pogođenih izbegličkom krizom (Subotica, Šid, Tutin, Sjenica, Preševo, Dimitrovgrad, Lajkovac) i u Beogradu.

Na doručku je bilo reči i o najnovijim donacijama i akcijama fondacije.

U okviru projekta, donirani su EKG aparati u 6 opština u vrednosti od 9000 dolara, školski nameštaj i kompjuterska opremu u 7 osnovnih škola u opštinama u kojima se sprovodi projekat u vrednosti od 30 000 dolara.

Takođe, humanitarna organizacija „Gajret“ u okviru Bajrakli džamije dobila je donacije u vrednosti od 7200 dolara -  mašinu za automatsko pakovanje hrane i mašinu za pranje i sušenje veša. Najnovija akcija u okviru projekta je serija inkluzivnih radionica u Subotici  za decu sa posebnim potrebama do 12 godina u prostorijama udruženja „Zajedno“ u kome sa lokalnom decom i decom migranta i njihovim roditeljima rade stručna lica. Kupljen je specijalan didaktički materijal igračke za ovo udruženje.

 

 

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti