Beograd – 17. avgust 2017.

KONFERENCIJA POVODOM ZAVRŠETKA PROJEKTA FONDACIJE ANA I VLADE DIVAC I USAID "PODRŠKA LOKALNIM ZAJEDNICAMA U ODGOVORU NA IZBEGLIČKU KRIZU"
KONFERENCIJA POVODOM ZAVRŠETKA PROJEKTA FONDACIJE ANA I VLADE DIVAC I USAID "PODRŠKA LOKALNIM ZAJEDNICAMA U ODGOVORU NA IZBEGLIČKU KRIZU"


Fondacija Ana i Vlade Divac je u Dorćol Platzu predstavila rezultate projekta „Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu“, koji se realizovao uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj  - USAID. Cilj projekta u trajanju od 18 meseci (od marta 2016. do avgusta 2017.) je bio da ojača lokalne zajednice u odgovoru na vanredne situacije. Projekat se sprovodio u 7 opština u Srbji (Šid, Subotica, Dimitrovgrad, Preševo, Lajkovac, Tutin, Sjenica) a vrednost realizovanog projekta je 700 000 dolara.
 
Prisutnim medijima i zvanicama su se obratili Azza El Abd, direktorka misije USAID u Srbiji, Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije i Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Gospođa Azza je istakla angažovanost lokalnih koordinatora kao i zajednica na projektu koji Fondacija Divac sprovodi sa USAID i istakla primere angažovanosti, kako volontera tako i migranata u zajedničkim akcijama i napomenula da “Srbija treba da bude ponosna na to kako je reagovala na krizu i kakav odnos ima prema migrantima”.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Branko Ružić istakao je značaj Ministartstva “koje je izdvajalo, nemala sredstva od početka migrantske krize za rešavanje problema”. Takođe, istakao je ulogu Fondacije Divac i USAID-a u pomoći da se kriza podnese.
 
Osim predstavljanja rezultata projekta, na panel diskusijama su govorili i lokalni koordinatori, predstavnici opštinskih vlasti koji su pokrenuli pitanje daljih akcija, pozvali donatore, međunarodne organizacije i državne institucije da nastave da ulažu u lokalne zajednice pogođene krizom.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna  boračka pitanja Republike Srbije, Nenad Nerić, istakao je da je “Srbija danas primer za odnos prema krizi i da se radilo na obezbeđivanju sredstava za lokalne zajednice”.

Pomoćnik Komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije, Ivan Gerginov rekao je da “Dugi niz godina zajedno radimo ovaj posao i veoma je važno da ovakvi projekti postoje”. 

Na konferenciji je premijerno prikazan kratki film KOJI JE VAŠ ODGOVOR?

Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, istakla je da Fondacija ove godine slavi 10 godina postojanja, da je prvi njen zadatak bio zbrinjavanje izbeglih i raseljenih lica i da je nastavljen takav rad i danas. “Hvala medijima što nas prate, hvala što se došli u ovolikom broju i odazvali se pozivu.”

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti