Otac i sin, Gvozden i Goran žive u selu Ljuša, udaljenom 2-3 km od Kuršumlijske Banje i oko 600 m nadmorske visine, smešteno na obroncima planina Kopaonik i Radan.

U domu porodice Milosavljević prvi put zasvetlele sijalice

Nalazi se kod samog administrativnog prelaza sa Kosovom, a selo ima predivne pejzaže, potpuno čist vazduh, pravu izvorsku vodu, ali na žalost, bez puteva je i danas ima stanovnika koje čovek može na prstima prebrojati.
  
Jedna od malobrojnih porodica koje žive u ovom selu, a kojoj je Fondacija “Ana i Vlade Divac” dobila - na sreću - priliku da pomogne, a sve  zahvaljujući našoj dugogodičnjoj donatorki Anki Erne, je porodica Milosavljević. 

Porodicu Milosavljević čine otac Gvozden (71godina) i sin Goran (47godina). Pre nekoliko godina je umrla supruga/majka, pa su njih dvojica sami, a obojica su narušenog zdravlja. Žive bez ikakvih primanja, nemaju pravo ni na socijalnu pomoć jer imaju zemlju. Imaju 4-5 koza, poneku koku, sade baštu i nekako, zahvaljujući svojoj skromnosti, pretiču. Idu i u nadnicu kada se ukaže prilika da zarade. U oronuloj, ali njihovoj kući - do koje je teško i pešice doći - nemaju ni struju ni vodu. Domaće životinje napajaju u potoku udaljenom oko 500m od kuće, a vodu za piće, pravu izvorsku, donose sa razdaljine oko 1km od kuće.


Kada smo dobili priliku da pomognemo ovoj porodici, žarka želja oca Gvozdena je bila da im bude uvedena struja, odnosno. kako je rekao da zasvetli sijalica i u našoj kući.

S obzirom na to da imaju ograničena sredstva (mada pored kuće prolazi i dalekovod - uvođenje struje bi koštalo oko 4.000$), odlučili smo se da im kupimo i montiramo agregat za proizvodnju struje sa nekoliko sijaličnih mesta i utičnica. 

Osim agregata i kanistera sa gorivom za rad agregata - Milosavljevići su dobili i motornu testeru za drva, motorni trimer za travu i korov, kao  i plastičnu kacu od 1000lit sa poklopcem za akumulaciju kišnice, kako bi im olakšali posao oko donošenja vode za pranje, napajanje stoke i sl.

Sa relativno malo novca, ali sa puno angažovanja i truda ispunjena je želja Milosavljevića, koja je odavno i potreba, da u 21. veku, krajem 2017. godine, po prvi put zasvetle sijalice i u njihovoj kući.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti