Pomoć stanovnicima Prijepolja i okoline u okviru DIvac poljoprivrednih fondova

 

Prijepolje sa širom okolinom (Prijepoljski kraj) obuhvata srednje Polimlje. To je pretežno brdsko-planinski predeo o čemu svedoči i prosečna nadmorska visina koja iznosi oko 1200m. Najniža tačka oblasti je ušće Mileševke u Lim sa svojih 440m, dok visoke planine koje se uzdižu nad Limom dostižu visinu od 1734m koliko je visok vrh Katunić na Jadovniku. 

Od samog osnivanja Fondacije “Ana i Vlade Divac” radi u Prijepolju koji je važno zbog svog geopolitičkog položaja, multietničkog stanovništva, blizine granica sa susednom Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. Za sve projekte realizovane na teritoriji opštine Prijepolje Fondacija “Ana i Vlade Divac” je do sada uložila preko pola miliona evra. Fondacija će da nastavi sa svim aktivnostima u opštini Prijepolje i strateški se opredeljuje za sprovođenje svojih budućih aktivnosti u ovoj opštini.

U Prijepolju je Fondacija izgradila zgradu za socijalno stanovanje za 14 izbeglih i raseljenih porodica i na taj način je zatvoren Kolektivni centar Boško Buha - Jabuka u Prijepolju. 

Pored toga već sedam godina sprovodimo projekat Divac omladinskih fondova u Prijepolju i radi sa mladima od 15 do 30 godina. Preko 70 omladinskih projekata je podržano kroz ovaj projekat na teritoriji opštine Prijepolje. Projekti su usmereni na poboljšanje uslova za razvoj dece i mladih, poboljšanje multietničkih odnosa, razvoje turizma itd.

U Prijepolju smo rekonstruisali osnovnu školu "Dušan Tomašević Ćirko" i napravili školsku salu za fizičko obrazovanje i nabavili kompletnu opremu za fiskulturnu salu kao i donaciju knjiga za školsku biblioteku. Pored opremanja donirali smo i medicinsku i kompjutersku opremu bolnici u Prijepolju.

Već petu godinu za redom u Prijepolju realizuje i projekat Divac poljoprivredni fondovi u kome se podržavaju mladi poljoprivrednici, njihovo samozapošljavanje u oblasti poljoprivrede.

PROJEKAT  DPF  (DIVAC POLJOPRIVREDNI FONDOVI) u PRIJEPOLJU

Projekat DPF Fondacija je u periodu od 2014-2019-ste godine realizovala u 12 opština na teritoriji Srbije. Ukupna vrednost donacija za projekat DPF je dobijena udruživanjem sredstava opštine i sredstava Fondacije.

U Prijepolju je preko ovog Projekta DPF u periodu 2014-2019. godine 106 poljoprivrednih gazdinstava koja vode mladi ljudi dobilo je podršku za razvoj sopstvenog biznisa u oblasti poljoprivrede, ukupne vrednosti 13.154.565,93 dinara.

PROJEKAT IZGRADNJE KUPATILA

Fondacija u okviru Projekta DPF ima individualni pristup za svaku porodicu koja se prijavi na naš javni poziv za dobijanje donacija, obilaze se porodice koje su rangiranjem (prema unapred utvrđenim i objavljenim kriterijumima) u poziciji da mogu dobiti donaciju.

Prilikom izlaska na teren predstavnik Fondacije stiče i opštu sliku o porodici koja se obilazi, uslove u kojima žive i sl., pa je tako zapaženo da ima više porodica nemaju u sklopu kuće I kupatilo sa WC-om. Normalno, utisci sa terena se prenose rukovodstvu Fondacije, odn. ljudima koji su zaduženi da komuniciraju sa našim stalnim donatorima, pa je naša dugogodišnja donatorka Anka Erne, nakon prezentiranja situacije,  izdvojila sumu od 9.000$ za izradnju/dogradnju kupatila za porodice koje ih nemaju.

Uklapajući se u odobrena sredstva Fondacija je izabrala dve višečlane porodice kojima je kupatilo tokom leta 2019.godine i završeno. Trećoj sedmočlanoj porodici je kupljena sva oprema za kupatilo, a za ostatak sredstava kupljen je deo građevinskog materijala za novu kuću u sklopu koje će se nalaziti i samo sazidano kupatilo.

Jedna od tih porodica su i Dulovići - porodica koja nas je posebno dotakla na našem putu pomoći. Oni žive u selu Slatina (kod Brodareva) i stići do njih vozilom koje nije terensko je nemoguća misija. Nažalost, upravo na tom putu od škole do kuće, prošle godine poginula je njihova najstarija ćerka Anđela (imala je samo 12 godina) kada je auto skliznuo sa puta i upao u reku. 

Dulovići žive od poljoprivrede, glavni izvor prihoda je prodaja malina, sami ih održavaju i beru. Imaju oko 2ha zemlje, 3 krave - od mleka proizvode sir i kajmak i prodaju, mada veliki deo ide za njihovu ishranu. Decu za vreme školske godine svakodnevno odvoze i dovoze od kuće do škole/predškolske ustanove u Brodarevo i nazad, što je takođe veliki izdatak za ovu porodicu.

U 2018. su aplicirali i dobili donaciju (u vrednosti 185 hiljada dinara) za mehanizaciju. U sklopu neuslovne kuće u kojoj sada žive, koja je građena oko 1945. godine, porodica nije imala kupatilo i WC, pa je Veljko je sazidao mali objekat u blizini kuće koga je prvo namenio za opremanje kupatila i WC-a, ali zbog nedostatka sredstava godinama ništa dalje nije mogao da investira.

Zahvaljujući donatorki Anki Erne porodici Dulović su odobrena sredstva za izgradnju kupatila isporučena mu je kompletna oprema za kupatilo. Čuvši o stanju kuće donatorka je obezbedila dodatnih 2500 dolara za prozore, vrata i termoizolaciju. Sreća porodice Dulović je bila neopisiva kada su saznali da će moći da konačno imaju dom pogodniji za život.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti