Divac poljoprivredni fondovi za pomoć Kajevićima kod Prijepolja

Porodica Kajević živi u selu Ivezić (Brodarevo), na 817m nadmorske visine. Porodicu čine Maida (38g), suprug Sinan (44g) i troje dece, dve ćerke od 9 i 5 godina i sin od 3 godine.

Poljoprivreda je jedini izvor prihoda ove porodice. Sinan je najmlađe od 11 dece svojih roditelja, pa mu je nakon deobe roditeljskog imanja pripalo vrlo malo zemlje. Napravio je baraku-kućicu u kojoj živi sa svojom porodicom 9 meseci u godini. Imaju česmu u dvorištu (voda je dovedena prirodnim padom), ali voda nije sprovedena u kući, pa nemaju ni kupatilo ni WC u kući.

Put - ako  se to može nazvati putem - od Brodareva do kuće ide kroz šumu, visok je uspon i do njih se može doći samo terenskim vozilom - i to ne uvek.  Surove zime i odsečenost od sveta su Kajeviće primorale da  svakog decembra siđu u Bradarevo, gde u kući jednog od braće Sinana imaju dve sobe u kojima žive do sledeće seobe u svoju barakicu-kuću. Normalno, u Brodarevo preteraju i svoju kravu i ovce, pa se na proleće vraćaju u svoje selo. 

Sinan ide i u nadnice po potrebi, seče i šumu, ali glavni izvor prihoda ove porodice je prodaja jaganjaca.

Kroz Divac poljoprivredne fondove dobili su još 8 komada umatičenih ženskih ovaca sjeničke rase. Dobijali su i prethodnih godina umatičenu žensku jagnjad od opštine, pa su pristupajući ovom poslu domaćinski, ostavljali žensku jagnjad. Sada, sa našom donacijom, imaju oko 120 grla, a imaju i subvencije od države jer su sva grla umatičena.

Ovce devet meseci pasu na otvorenom prostoru na oko 50ha zemlje, a samo kada su u Brodarevu jedu seno. Porodica je zadovoljna dobijenom donacijom, prihodi će im biti uvećani, a rastu i potrebe, rastu deca, raste i želja za boljim životom.

Ovaj sajt koristi kolačiće. Ukoliko nastavite sa korišćenjem ovog sajta, saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Politika privatnosti